Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen gräns för akrylamid i mat

Publicerat fredag 5 juli 2002 kl 13.02
Inte heller EU:s expertgrupp för livsmedelsfrågor vill ha någon gräns för hur mycket akrylamid mat får innehålla. Den efterlyser i stället mer forskning om ämnet och vill att livsmedelsindustrin själv ska se till att sänka halterna.
Frågan om att införa ett gränsvärde för akrylamid i mat väcktes efter vårens larm om ämnet som bildas vid stark upphettning av mat. Förutom mer forskning vill EU:s livsmedelsexperter också att konsumenter och producenter ska få information om hur akrylamidhalterna kan minskas vid matlagning. - Huvuddraget i våra rekommendationer är att halterna av akrylamid bör vara så låga som möjligt, säger Taina Sateri, sekreterare i expertgruppen. Den sammanträdde i Bryssel i början av veckan och resultatet av mötet har överlämnats till EU-kommissionen. Taina Sateri betonar att uppgifterna som presenterats är vetenskapliga råd och att ett politiskt beslut återstår.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".