Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen gräns för akrylamid i mat

Publicerat fredag 5 juli 2002 kl 13.02
Inte heller EU:s expertgrupp för livsmedelsfrågor vill ha någon gräns för hur mycket akrylamid mat får innehålla. Den efterlyser i stället mer forskning om ämnet och vill att livsmedelsindustrin själv ska se till att sänka halterna.
Frågan om att införa ett gränsvärde för akrylamid i mat väcktes efter vårens larm om ämnet som bildas vid stark upphettning av mat. Förutom mer forskning vill EU:s livsmedelsexperter också att konsumenter och producenter ska få information om hur akrylamidhalterna kan minskas vid matlagning. - Huvuddraget i våra rekommendationer är att halterna av akrylamid bör vara så låga som möjligt, säger Taina Sateri, sekreterare i expertgruppen. Den sammanträdde i Bryssel i början av veckan och resultatet av mötet har överlämnats till EU-kommissionen. Taina Sateri betonar att uppgifterna som presenterats är vetenskapliga råd och att ett politiskt beslut återstår.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".