Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bostäder tvingar bort båtklubbarna

Publicerat fredag 14 juli 2006 kl 06.38

Många båtklubbar i Stockholm kan bli tvungna att flytta när deras arrendekontrakt med staden behöver förhandlas om under de kommande åren. I början på 1980-talet fick många klubbar kontrakt på 25 års tid, men idag är läget ett annat - marken har blivit attraktiv för bostäder och staden är inte beredd att ge båtklubbarna lika långa kontrakt.

Det här leder till problem för klubbarna, säger Denis Helin, representant för Saltsjön-Mälarens båtförbund.
- Det är en stor oro i hela båtklubbsvärlden som har kontrakt med Stockholms stad, för att man har vant sig vid att ha 25 år och nu så står man där: Ska vi våga investera? Får vi ett kontrakt? Och får vi ett kontrakt så är det kanske så kort att det inte går att investera. Det kommer att vara ett hot för fortlevnaden av båtklubben, säger han.

Brist på uppläggningsplatser
Det är inte bara investeringsviljan hos båtägarna som hotas - det finns också en risk för att det blir brist på så kallade uppläggningsplatser, där båtarna förvaras på land under vinterhalvåret, när allt större områden i Stockholm bebyggs. Hammarby Sjöstad är ett exempel.
- Där får vi ett problem när det gäller båtlivet. Vi har haft föreningar, klubbar i området, som nu får flytta på sig. Vi kommer att komma tillbaka med klubbarna på vattenytan, men inte i uppläggningsområden, säger Åke Roxberger, planeringschef på idrottsförvaltningen i Stockholms stad.

Lång väntan på båtplats
Samtidigt har Hammarby Sjöstad marknadsförts som en plats där man kan ha sin båt nära boendet - men den som vill ha en kommunal plats vid bryggorna där får räkna med en kötid på cirka tio år.
- Många blir besvikna, när de konstaterar att det finns inte båtplatser för dem och tycker att stan borde iordningsställa fler, men då är vi tillbaka i ekorrhjulet. Båtplats måste till och uppläggning likaså och det klarar vi inte av för fler än de platser som finns där idag, säger Åke Roxberger.

Båtlivet ska värnas
Stockholms stad har som målsättning att båtlivet måste värnas. En samverkansgrupp med representanter för både båtorganisationer och kommun håller nu på att bildas. Gruppen ska bland annat titta på problematiken med just uppläggningsplatser i hela stan och de många kontrakt som måste omförhandlas. Nu diskuteras kontrakt på tio år - en acceptabel tidsperiod, enligt Denis Helin. Men situationen är svår att överblicka.
- Kanske hälften av alla de här kontrakten kommer vi att klara av att förlänga. Den andra hälften kan bli att det skärs ner området och det kräver att man minskar ner antalet båtar. Det är därför vi har sagt att vi måste titta hur stor är krisen med den här arbetsgruppen, säger Denis Helin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".