Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Ännu fler nya småpartier i framtiden"

Publicerat onsdag 16 augusti 2006 kl 06.30

Stockholms län är en de regioner i landet som har flest lokala partier. I 12 av länets kommuner finns idag mindre partier representerade vid sidan av riksdagspartierna. Enligt statsvetaren Gissur Erlingsson kommer vi troligen att få se flera nya partier i länet eftersom viljan att bilda partier smittar av sig mellan grannkommuner.

– Det finns en imitationseffekt i Stockholmsregionen. Säg att ett parti bildades för 30 år sedan i Södertäljde kommun. Det kan ju då inspirera en partibildare senare i Botkyrka kommun, som i sin tur inspirerar en partibildare i Huddinge kommun. På så vis börjar kartan täckas in av nya partibildningar och kommuner som då har fått ett nytt parti, säger Gissur Erlingsson, doktor i statsvetenskap vid Ratioinstitutet.

Nya partier dyker upp val efter val
Huddingepartiet, Lidingöpartiet, Nykvarnspartiet och Sollentunapartiet är några exempel på lokalpartier som idag finns representerade i tolv av länets kommuner. Stockholms län är en av de regioner i landet med flest lokala partier och sedan 70-talet tenderar nya partier att dyka upp, val efter val.

– Det är en kombination av att allt fler människor är missnöjda med hur de etablerade partierna fungerar och väljer att bryta sig ur och starta nytt, och att väljarna har blivit allt mer självständiga i förhållande till de etablerade partierna och plockar det bästa alternativet i lokalpolitiken och det öppnar upp chanser för nya partier, säger Gissur Erlingsson.

”Har framtiden för sig”
I förra valet backade flera av länets lokalpartier, men inför årets val har nya tillkommit. Gissur Erlingsson tror att nya partier har framtiden för sig, framför allt i lokala val.

– Det är ju definitivt lättare för ett nytt parti att få framgångar på det lokala planet. I vissa kommuner krävs det 150 röster. Jag tror helt enkelt att fler partier kommer fortsätta bildas. Att bilda ett nytt parti är ett sätt att få upp en fråga på dagordningen, och det har blivit en typ av mode som åtminstone jag tror kommer fortsätta i en oöverskådlig framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".