Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Restauranger klarar inte inspektionerna

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 06.16

De nya, hårdare kraven på restauranger och storkök gör att de flesta inte klarar den första inspektionen för att få sin verksamhet godkänd enligt den nya livsmedelslagstiftningen. Det uppger en rad livsmedelsinspektörer för Radio Stockholm.

Det var vid årsskiftet den nya lagstiftningen började gälla, och i till exempel Solna har inga befintliga restauranger klarat första kontrollen säger Elin Stenberg som är livsmedelsinspektör i Solna stad.

- Det är ingen som fått ett godkännande än, säger Elin Stenberg som är livsmedelsinspektör i Solna stad.

Är du förvånad över det här resultatet?

- Nej, för det är så stora krav på egenkontroll och det är svårt för restaurangerna att uppfylla.

Det är brist på dokumenterad egenkontroll som ställer till det i de flesta inspektioner av restauranger och storkök i Solna och den bilden ger även flera andra livsmedelsinspektörer i kommuner runt om i länet som Radio Stockholm pratat med.

Egenkontroll innebär att restaurangerna ska ha sina rutiner nedskrivna, till exempel hur rengöringen ska skötas, och även resultatet ska dokumenteras. 

Nästan 70 redan befintliga restauranger och storkök har inspekterats i Solna sedan årsskiftet, och Elin Stenberg och hennes kollegor måste nu göra tidskrävande återbesök hos samtliga, eftersom de inte uppfyllt den nya livsmedelslagstiftningens krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".