Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många obehöriga lärare i länet

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 07.06

Fortfarande är en stor del av de lärare som arbetar i skolorna runt om i länet obehöriga. I Stockholms stad handlar det om hundratals lärare, visar en undersökning från Lärarnas Riksföbund och Lärarförbundet.

När det är brist på behöriga lärare så gäller det för skolorna att ta till vara på den kompetens som finns också hos de obehöriga lärarna. Kajsa Blomgren arbetar som textillärare på Sturebyskolan i Stockholm och på Vallentuna friskola, samtidigt som hon studerar för att få sin lärarexamen.

- I och med att man är obehörig så får man kanske bara en termin i taget och då var ju det lite oroligt varje jul och sommar om man skulle få behålla jobbet, så då började jag tänka på om jag skulle plugga och bli behörig, så kan jag i alla fall hålla kvar tjänsten och sen när jag är klar så är jag ju garanterad att ha kvar jobbet, säger hon.

Sedan ett halvår tillbaka studerar Kajsa Blomgren på halvfart för att komplettera sin textilutbildning med lärarexamen. Skolan hjälper till genom att lägga hennes schema så att hon får en dag ledigt i veckan.

Björn Eriksson, rektor på Sturebyskolan, säger att det blivit lättare att hitta behöriga lärare, men att det fortfarande är svårt med vissa ämnen, som slöjd. Han har under det senaste året fört samtal med ett par lärare om möjligheten för dem att bli behöriga.

- Ja, det man försöker, det är att uppmuntra dem till att fortbilda sig på något sätt. Och ibland kan det betyda att några har ju då börjat studera på heltid och så får man hoppas att de kan komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Och det andra är någon typ av särskild lärarutbildning, ämneslärarutbildning till exempel och då kan vi stötta dem med tjänst under resans gång, säger Björn Eriksson.

Men att skolor satsar på att kompetensutveckla sina obehöriga lärare på det sättet är inte vanligt, enligt Lärarnas Riksförbund. En rapport från början av sommaren, gjord av Statistiska centralbyrån, på uppdrag av lärarfacken, visar att det fortfarande är många lärare som inte är behöriga. Bland annat har bara hälften av lärarna i matte- och no-ämnen i årskurs 4 till 9 i Stockholms skolor både lärarexamen och utbildning i det ämne de undervisar i.

Kajsa Blomgren säger att hon till viss del kan förstå kritiken mot de obehöriga lärarna. Själv känner hon nu att det är läraryrket hon vill satsa på - och hon tror att utbildningen kommer att hjälpa henne i arbetet.

- Jag tror att jag kommer att känna mig säkrare i min roll, och lära mig mycket om alla pappersarbeten också som det innebär att vara lärare också, inte bara stå i katedern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".