Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Södertörns högskolas styrelse: Bättre att koncentrera verksamheten

Publicerat söndag 3 september 2006 kl 11.30
Karin Pilsäter.

Beslutet att lägga ned Södertörns högskolas filialer försvaras av skolans styrelse. Det är professor Pirjo Lahdenperä vid Södertörns högskola som är kritik till beslutet att lägga ned högskolans filialer i Haninge och Södertälje.

Hon tycker att skolan går ifrån sin grundidé om att vara en högskola som finns ute i kommunerna och bland de studenter man vill rekrytera.

Folkpartisten Karin Pilsäter, vice ordförande i styrelsen, säger att modellen att Södertörn ska fungera som en nätverkshögskola inte längre är aktuell.

– Det har visat sig att det inte fungerar. Vi har en mycket bra rekrytering av studenter med invandrarbakgrund och från studieovana miljöer, men att ha små enheter på ett par ställen stärker inte den modellen, utan snarare tvärtom, säger hon.

Fåtal elever kommer från Haninge
Enligt Karin Pilsäter visade en kartläggning att det bara var ett tiotal av eleverna som studerade vid filialen i Haninge som också bodde där.

Enligt henne fanns det flera skäl till att högskolans styrelse i våras beslutade att lägga ned högskolans filialer i Södertälje och Haninge och koncentrera verksamheten till Flemingsberg.

Kostnadsfråga med tomma lokaler
Dels kom styrelsen fram till att en sammanhållen högskola ger både en bättre studie- och forskarmiljö, men Karin Pilsäter säger också att det handlar om att det fanns tomma lokaler i Flemingsberg och att det givetvis är en kostnadsfråga när lokaler står tomma.

– Styrelsen har ett ansvar att inte använda statsbidrag för utbildning till att betala för tomma lokaler. Pengarna måste gå till undervisning, lärartimmar och handledning för studenterna. Det är det allra viktigast, särskilt när vi har ett speciellt uppdrag att rekrytera elever som inte har studietradition, säger Karin Pilsäter, vice ordförande i Södertörns högskolas styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".