Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slaget om Stockholm

Publicerat måndag 4 september 2006 kl 06.30

Partierna i Stockholms stad satsar miljontals kronor på att vinna årets kommunval och med knappt två veckor kvar till valet är hundratals valarbetare inblandade i slaget om huvudstaden. Men det råder stora skillnader i hur de olika partiernas resurser ser ut.

Moderaterna och socialdemokraterna är partierna med de största valkassorna. Hos socialdemokraterna lägger Tomas Rudin, kommunsekreterere i arbetarekommunen, upp strategin för det stora valmaskineriet.

- Vi har uppgifter för alla, vi är väldigt genomorganiserade. Jag tror att många nya medlemmar som kommer in tänker oj, måste det vara så här noga med allting, vem som ska göra vad och så där. Men det är det som så småningom bildar den här stora organisationen, som kan uträtta stordåd i en valrörelse, säger han till Radio Stockholm.

Ett fyrtiotal personer har samlats i socialdemokraternas valhögkvarter för att delta i planeringsmötet för dagen. Totalt har partiet drygt 500 personer engagerade i valrörelsen i Stockholm, enligt Tomas Rudin. Den siffran kan inget annat parti matcha, visar den kartläggning Radio Stockholm har gjort. Moderaterna kommer närmast, med cirka 450 valarbetare på fötterna.

Partierna i Stockholms fullmäktige satsar totalt nästan 25 miljoner kronor på att vinna valet i Stockholm. Budgetarna varierar från cirka 6 miljoner hos både socialdemokrater och moderater till runt 2 miljoner hos kristdemokraterna.

Emma Henriksson är anställd hos kristdemokraterna under valrörelsen för att ta hand om toppkandidaternas scheman, men rycker samtidigt in där det behövs - till exempel med att dela ut flygblad inför partiledaren Göran Hägglunds besök.

- Vi kanske inte har de stora ekonomiska resurserna, och det är klart att man kanske kan känna lite ilska när man läser den av socialdemokraternas betalda bilaga i Metro att vi kan inte kontra mot det. Men även om vi inte har de ekonomiska resurserna så har vi väldigt många fotarbetare som kan vara ute, säger hon.

Men kristdemokraterna har svårt att matcha socialdemokraterna. I år har partiet 7 valstugor runt om i Stockholm. Socialdemokraterna har 38. Gadha Makdesi-Elias, ordförande i socialdemokraternas områdesförening i Spånga-Tensta, står i valstuga i Tensta.

- Valstugorna är jättebra att ha faktiskt. De har ju stor betydelse. Vi har mycket... för att kunna informera folk om vad vi vill göra och vad vi har gjort hittills, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".