Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Valet i Stockholms stad kan avgöra slaget om regeringsmakten

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 06.38

För att vinna regeringsmakten är en majoritet i Stocholms stadshus en viktig faktor. De två sidor som ställs mot varandra i Stockholm  företräds framför allt av socialdemokraten Annika Billström och moderaten Kristina Axén Olin.

Annika Billström, nuvarande finansborgarråd i Stockholm, tror att Stockholm kan bli avgörande i höstens val.

- Att vinna valet i Stockholms stad för oss socialdemokrater innebär ju att vi också behåller regeringsmakten. Och det är ju numerären, alltså det är väl en tredjedel av Sveriges väljare bor ju i Stockholm, Mälardalen. Så att både Stockholms stad och Stockholms län är ju jätteviktigt att vinna, säger Annika Billström.

Från stadshuset på Kungsholmen är det fri utsikt mot riksdagshuset på andra sidan vattnet. I valtider är riksdagsledamöter och ministrar flitiga besökare på olika platser runt om i huvudstaden, något som speglar hur viktiga väljarna i Stockholm anses vara.

I staden finns cirka 625 000 personer med rösträtt i kommunalvalet - och över en halv miljon med rösträtt i riksdagsvalet.

Men Stockholm är också huvudstad, en stad som anses gå först i utvecklingen, en stad där väljarna de senaste 30 åren röstat för förändring. I Stockholm märks skillnaderna mellan partierna, säger moderata oppositionsborgarrådet Kristina Axén Olin.

- Om man till exempel vill ha valfrihet i sjukvård och äldreomsorg och handikappomsorg och skola så är ju, Stockholm har ju sån volym, så många enheter, så många vårdcentraler, så många skolor, så det är klart att valfrihet eller rätten att välja hemtjänst på ett annat sätt. Så det är klart att på det sättet så blir ju Stockholm delvis en kommun där det blir väldigt tydligt just skillnaderna i partiernas politik, säger hon.

De senaste 30 åren har Stockholm bytt majoritet vid varje val. Nu står det mellan Kristina Axén Olin och Annika Billström. Båda kämpar de för att få väljarnas förtroende.

- Alla val är viktiga, men det skulle kännas fantastiskt roligt om vi fick bryta den där trenden med skiften vid varje val, säger Annika Billström.

- Det känns väldigt viktigt, tycker jag, men det är ju för att jag har varit i opposition i fyra år, så att för mig är det otroligt viktigt, säger Kristina Axén Olin.

Vad tror du kommer att avgöra valet i år?

- Åh, det vet man aldrig har jag lärt mig. Allt fler bestämmer sig sent, så man vet aldrig vad som händer, säger Kristina Axén Olin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".