Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Undersökning om trängselskatt kritiseras

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 14.08
Foto:Robert Henriksson / SR

Invånarna i Stockholms län anser att alla borde få vara med och rösta om trängselskatten - men de anser också att riksdagen ska grunda sitt beslut i frågan helt på vad invånarna i Stockholms stad tycker. De motstridiga slutsatserna går att dra utifrån en undersökning gjord av opinionsinstitutet Skop.

Bakgrunden är att de olika frågorna ställts på uppdrag av en ja-organisation och en nej-organisation.

Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet, är kritisk till frågorna och säger att de riskerar att spä på misstron bland väljarna.

– De som är inne i branschen vet redan att som man frågar får man svar. Men när man så att säga gör det så oerhört tydligt också för medborgarna och samtidigt deklarerar genom sitt sätt att ställa frågor att man driver olika linjer i sina frågor och sina undersökningar så ökar skepticismen, ökar misstron. Det kan inte bli någon annan reaktion bland medborgarna, säger Folke Johansson till Radio Stockholm.

I en undersökning gjord i augusti av opinionsinstitutet Skop har drygt tusen personer fått svara på frågor om trängselskatten. I en fråga beställd av nej-organisationen Stockholms handelskammare svarar 86 procent av de tillfrågade att de tycker att alla kommuner i länet bör få vara med och rösta om trängselskatt. Men i en annan fråga svarar 77 procent att de tycker att riksdagen bör besluta enligt resultatet av omröstningen i Stockholms stad. Den frågan är beställd av Borgerligt ja till trängselskatt.

Folkomröstningen i Stockholm är unik på det sättet att den varit föremål för så mycket kampanjer och opinionsundersökningar från stora intresseorganisationer, enligt Folke Johansson. Omröstningen har redan från början varit en infekterad fråga och när intresseorganisationerna på det här sättet försöker få stöd för sina åsikter, så kan det påverka valdeltagandet, säger han.

– I folkomröstningen möjligen, men inte det generella valdeltagandet. Debatten håller väl också uppe intresset så att det blir lite grann blandad effekt av det där.

Samtidigt ger partierna fortfarande olika besked om hur folkomröstningarna om trängselskatt i länet och staden ska viktas mot varandra, vilket gör att det är upplagt för tolkningsproblem av resultatet.

– De har en önskesituation när det gäller tolkning tror jag. De kan välja fritt egentligen och kunna hävda att de har stöd från medborgarna för vad de än säger, säger Folke Johansson.

Frågorna i undersökningen var formulerade på följande sätt:

Stockholms handelskammare:

Vad tycker du? Bör alla som bor i Stockholms län få rösta i folkomröstningen om trängselskatter eller är det rätt att bara låta invånarna i Stockholms stad få rösta?

Borgerligt ja till trängselskatt:

För att man skall kunna införa trängselskatten i Stockholms innerstad krävs det ett riksdagsbeslut. Anser du att riksdagen skall besluta i enlighet med folkomröstningen i Stockholms stad eller skall riksdagen gå emot resultatet om invånarna i Stockholms län tycker annorlunda?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".