Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Larm om brister i infektionssjukvården

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 17.08

Socialstyrelsen kommer nu kräva besked av Stockholms läns landsting hur det står till med vården av infektionssjuka i Stockholm.  Personal vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna slår idag larm om att många människor som dör av infektioner, hade kunnat räddas med en bättre vård.

Främsta orsaken - menar personalen - är sammanslagningen mellan Karolinska och Huddinge sjukhus. Johan Carlsson, tillsynschef på Socialstyrelsen, menar att uppgifterna måste tas på allvar.

– Om det är rätt så är det naturligtvis bekymmersamt för då har man ett läge som inte bara kan drabba enskilda patienter utan man har också dåligt med möjligheter att förhindra till exempel spridning av infektioner på sjukhuset, vilket man haft problem med tidigare, säger Johan Carlsson, tillsynschef på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen granskade redan för ett år sedan den stora sammanslagningen mellan Karolinska och Huddinge sjukhus.

Nu senast i raden är det anställda vid den sammanslagna infektionskliniken på Karolinska i Solna som slår larm om minskande resurserna, ökande arbetsbörda och att patientsäkerheten kan vara i fara.

– Vi har alltså dragit ner antalet infektionsplatser på senare år, något som kan få konsekvenser för patienterna i form av försämrad medicinsk säkerhet och i vissa fall kan det leda orsaka att patienten kanske dör, säger infektionsläkaren Martin Glimåker till Ekot.

Men det här tillbakavisas bestämt från landstingspolitikerna som hävdar att utvecklingen istället gått åt rakt motsatt håll.

– De har fler anställda jämfört med förra året, alltså mer personalresurser både vad gäller läkare och annan personal. Vi har tittat på HSAN-anmälningar och det finns inte en enda Lex-Maria anmälning mot infektionskliniken. De har själva alltså inte funnit någon säkerhetsbrist i sitt system, säger Anders Lönngren, socialdemokrat och ledamot av landstingsstyrelsen.

Också Socialstyrelsen noterar att man än så länge inte fått några anmälningar kring missförhållandena vid infektionskliniken men under hösten kommer man att kräva besked om hur vården sköts:

– Det här måste man från landstingets och sjukhuset sida titta närmare på och se om det finns ett strukturellt problem eller om det är enskilda händelser som har lagts till varandra, säger tillsynschef Johan Carlsson vid Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".