Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Erbjudande om ny bas för polishelikoptrar

Publicerat torsdag 14 september 2006 kl 07.17

Värmdö kommun arbetar nu för att hitta en tillfällig placering för länets två polishelikoptrar. Verksamheten blir utslängd från Berga örlogsbas den sista september och en ersättningsort har varit svår att hitta. Men nu erbjuder Värmdö Kommun en tillfällig plats i Mölnvik, sydost om Gustavsberg.

– Vi har föreslagit ifrån kommunledningen och kommunen har skrivit till polisen om att erbjuda tillfällig plats på Mölnvik där vi redan har i vår ambulanshelikopter, säger Lars Alenfalk, centerpartistiskt kommunalråd på Värmdö.

Bråttom med beslut
Den 1 oktober måste de två polishelikoptrarna lämna sin nuvarande bas på Berga i Haninge kommun. Tanken var att helikoptrarna skulle flytta till en tillfällig bas på Myttinge i Värmdö. Men planerna på en ny helikopterbas vid Myttingegården i Värmdö kommun har blivit försenade, eftersom kommunens miljö- och byggnadsnämnd först vill ha in yttrande från boende som har protesterat.

Svårt hitta plats för helikoptrarna
Det har varit svårt att hitta en ny plats för helikoptrarna i Stockholmområdet och om det inte löser sig innan den 1 oktober kommer polishelikoptrarna tvingas flytta till Göteborg.

Förslag på tillfällig plats på Mölnvik
Den styrande majoriteten i Värmdö Kommun ser en möjlig- och tillfällig placering vid Mölnvik strax öster om Gustavsberg. Tanken är att polis- och ambulanshelikoptern ska dela bas tom 2007.

Därefter menar Lars Bryntesson, socialdemokratiskt kommunalråd att en mer permanent lösning kan vara klar i Nyvarp på norra Värmdö för både ambulans- och polishelikopter.

Oklart om Mölnvik uppfyller krav
Polisen ska nu utreda om Mölnvik uppfyller de krav som polisen ställer på en helikopternbas. Enligt Per Linderberth, chef för polisens helikopterverksamhet i Stockholm måste det bland annat finns utrymme för personalen och ett ’visst skydd kring området.

I början av nästa vecka ska polisen ge besked till Värmdö Kommun, men samtidigt utreds fortfarande andra alternativ.

– Vi tittar ju fortfarande på en lösning i Stockholmsregionen och vi arbetar vidare med den frågan, säger Per Linderberth, chef för polisens helikopterverksamhet i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".