Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skola krävs på skadestånd för mobbning

Publicerat torsdag 14 september 2006 kl 17.12

Pysslingen förskolor och skolor krävs på 50 000 kronor i skadestånd för att en av deras skolor i Stockholm inte har gjort tillräckligt för en mobbad elev. Det är första gången sedan den nya lagstiftningen om mobbning trädde i kraft i våras som Barn- och elevombudet tar beslut om att kräva skadestånd.

– I det här fallet har jag bedömt dels att ett barn har utsatts för en kränkning, att skolan inte i tillräckligt hög grad tagit tag i situationen. Man har inte utrett det tillräckligt, man har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att få stopp på det som har pågått, säger Lars Arrhenius, Skolverkets Barn- och elevombud.

Hur mår den här eleven idag?

– Han mår lite bättre idag och har ju bytt skola. Det är klart att det ändå sitter i när man har blivit utsatt för ett sådant övergrepp som den här killen har blivit utsatt för.

Slagen med järnrör
Det var redan förra hösten som kränkningarna mot eleven började. Eleven, som går i lågstadiet, blev då bland annat slagen med järnrör och sparkad av en klasskamrat. Vårterminen började lugnare, men i april och maj har han vid två tillfällen blivit slagen med en träplanka av andra elever.

– Det är ju så att det händer saker trots att man har utbildad personal och också planer för att hantera den här typen av händelser. Så att jag är den första att beklaga att det har hänt, det är djupt tragiskt naturligtvis och det är ju ingen som kan ifrågasätta att den här eleven är kränkt på något sätt och det måste man ta på allvar från vår sida, säger Johan Göterfeldt, vd på Pysslingen förskolor och skolor. 

Ny plan mot mobbning på skolan
Enligt Johan Göterfeldt har Pysslingen infört en ny och tydligare plan mot kränkande behandling sedan den nya lagen trädde i kraft i våras. Lärarna får också utbildning, säger han.

Oklart om Pysslingen kommer betala
Om Pysslingen vägrar att betala skadeståndet så kan Barn- och elevombudet driva det till rättslig förhandling.

– Jag har inte tagit ställning till än om vi kommer att betala eller inte. Vad vi kommer att göra definitivt är att lämna mer information om vår syn på de händelser som har varit sen i höstas kring den här eleven, säger Johan Göterfeldt .

Barn- och elevombud hoppas skicka signal
Sedan Lars Arrhenius tillträdde som barn- och elevombud den 1 maj har han fått in ett 70-tal ärenden. Han hoppas att det här fallet ska få andra skolor att tänka till och prioritera arbetet mot mobbning.

– Jag hoppas att det här ska vara en signal för alla förskolor och skolor i Sverige att nu måste man prioritera att arbeta mot mobbning, mot diskrimieringar, mot kränkningar i skolan. Det är på det sättet att alla barn har rätt till en trygg skolgång, säger Skolverkets barn- och elevombud Lars Arrhenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".