Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bra vindar kan ge fler vindkraftverk

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 06.30

Det finns förutsättning för fler vindkraftverk i Stockholms län. Enligt nya beräkningar som Länsstyrelsen tagit fram är vindarna så starka att de är tillräckliga för att etablera vindkraft även på land.

– Det man inte tidigare har trott är ju lite längre in på land. Förutom har man i princip bara tittat i skärgårdsområdena. Det gäller både kommuner i norrort och söderort, svårast är det naturligtvis där det är som mest exploaterat, i de centrala delarna, säger Anna Dominkovic, miljöutredare på Länsstyrelsen.

Det lämpar sig bäst att bygga vindkraftverk i skärgården, ute vid havet, eftersom det blåser mest där. I skärgården finns dock också flest konflikter med andra intressen, som hänsyn till miljö och att flera områden i skärgården redan är bebodda.

Ut på remiss
Men i nya beräkningar som Länsstyrelsen tagit fram pekas nu även områden inne på land i länet ut som lämpliga för vindkraftverk. Nu ska underlaget ut på remiss till länets kommuner.

– Kommunerna kanske inte har vetat det tidigare, att det har blåst så pass bra. De är något som de kan tycka till om. Sedan kan de ha synpunkter. Vi har inte undersökt i detalj, utan gjort en övergripande undersökning. Det kan hända att kommuner kommer att förespråka något område eller säga att det här området är fullständigt omöjligt, säger Anna Dominkovic.

Av större vindkraftverk finns det idag bara tre i länet; ett i Haninge, ett i Österåker och ett i Södertälje.

Kan leda till fler vindkraftverk
Anna Dominkovic på Länsstyrelsen tror att underlaget som kommuner nu får ta del och som de ska tycka till om, kan leda till fler vindkraftverk i länet framöver.

– Det kan innebära att någon skulle vilja bygga något längre in på land, där man tidigare trott att det varit omöjligt. Det betyder att ytorna som är potentiella möjliga för vindkraft har blivit större, säger Anna Dominkovic, miljöutredare på Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".