Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stockholmarna säger ja till trängselskatt

Publicerat måndag 18 september 2006 kl 06.31
Betalstation.

Invånarna i Stockholms stad ser ut att rösta ja till trängselskatt. När nästan alla röster är färdigräknade leder ja-sidan med nästan 30 000 röster. Men de övriga kommuner i länet som folkomröstat om frågan säger nej. För att det ska bli en fortsättning med trängselskatt krävs beslut i både riksdag och i Stockholms stad, vilket gör att det är oklart om det blir trängselskatt i Stockholm.

Kristina Axén Olin, blivande finansborgarråd i Stockholms stad, säger att hon kommer att följa ett ja i Stockholm.

– Jag har lovat att följa stockholmarnas beslut. Säger stockholmarna ja till trängselskatt kommer jag att hemställa hos den borgerliga regeringen om att få införa det och att alla pengarna ska gå tillbaka till Stockholmsregionen, säger hon.

När så gott som samtliga röster är räknade i Stockholms stad leder ja-sidan med nästan 52 procent mot 45,6 för nej-sidan. Totalt har nästan 460 000 personer i Stockholms stad röstat.

Krävs riksdagsbeslut
Även om invånarna i Stockholms stad röstat ja till trängselskatten så betyder inte det automatiskt att det blir en fortsättning med trängselskatt. För det krävs nämligen också ett riksdagsbeslut och där har beskedet från de borgerliga partierna varit att de också vill räkna in de folkomröstningar som sker i ytterligare 14 kommuner i Stockholms län.

Strax före klockan 10 på måndagsmorgonen hade samtliga kranskommuner redovisat sina preliminära resultat av omröstningarna kring trängselskatten.

Samtliga grannkommuner säger nej
Samtliga kommuner säger nej till att införa trängselskatter permanent. Starkast var motståndet i Lidingö kommun där 70,4 procent sade nej.

– Jag hoppas och utgår ifrån att den nya majoritet som tillträder i mitten av oktober följer stockholmarnas vilja och inte manipulerar det resultatet. Det skulle vara förödande med tanke på att det är vår första folkomröstning som vi genomfört i Stockholms stad, säger Annika Billström, avgående socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholms stad.

Men det kan dröja innan stockholmarna får något tydligt besked om det blir en fortsättning med trängselskatt eller inte.

Oklart om de blir trängselskatt
De borgerliga partierna på riksplanet har sagt att de vill räkna med också de omröstningarna. Däremot är det inte helt klart vilken hänsyn som ska tas till de olika omröstningarna. Åsa Torstensson, gruppledare för centerpartiet i riksdagen, säger till Radio Stockholm att det troligen kommer att dröja åtskilliga dagar innan de har ett besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".