Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvist om Solnahyror inget för EG-domstol

Publicerat måndag 2 oktober 2006 kl 16.43

Den sex år gamla tvisten om hyrorna i ett hus på Råsundavägen i Solna ska inte avgöras av EG-domstolen. Det beslutade Svea Hovrätt på måndagen. Fastighetsägarna Stockholm har drivit fallet med målet att EG-domstolen ska se över hela den svenska hyressättningsmodellen.

– På ett sätt är det naturligtvis en förlust att vi inte får vår sak prövad nu med en gång, säger Tore Ljungkvist, vice VD på Fastighetsägarna Stockholm.

Vill få den svenska hyresmodellen prövad
Fastighetsägarna Stockholm vill att EG-domstolen ska se över om den svenska modellen att bestämma hyror verkligen går ihop med den övergipande EG-rätten. Enligt den svenska hyressättningen så styrs dom privata värdarnas hyror av hyrorna för likvärdiga lägenheter hos allmännyttan.

Ingen prövning i EG-domstolen
Tvisten om hyrorna i huset på Råsundavägen i Solna var pilotfallet, men på måndagen kom beskedet från Svea Hovrätt att Hovrätten tänker sjäv döma i målet senare i höst och inte skicka fallet till EG-domstolen. Men fastighetsägarna ser ändå en framgång i domen.

– Man kan säga att genom det här beslutet, får vi reda på att det finns såna förutsättningar att få saken prövad därnere, dock var inte alla kriterier uppfyllda, säger Tore Ljungkvist, vice VD på Fastighetsägarna Stockholm.

Fastighetsägarna menar att Hovrätten håller med om att det finns problem med det svenska systemet. Och om fastighetsägarna bara hittar ett lite enklare fall så tror de att den svenska modellen då kommer att prövas av EG-domstolen.

Långvarig tvist
Tvisten om hyrorna i fastigheten på Råsundavägen i Solna har pågått sen huset byggdes om för sex år sedan. Fastighetsägaren vill dubbla hyrorna och hänvisar till kostnaderna för att bygga om huset från 1912. Hyresgästerna genom hyresgästföreningen accepterar bara en mindre hyreshöjning.

För hyresgästerna innebär dagens dom att de fortfarande inte vet hur hög hyran till slut blir och hur mycket de kommer att få betala i efterskott, för en del kan det bli tal om 100 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".