Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatten i Stockholm sänks med 30 öre

Publicerat fredag 13 oktober 2006 kl 12.52

Den borgerliga majoriteten i Stockholm planerar att sänka skatten i Stockholms stad med 30 öre nästa år.

På fredagen presenterade moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna grunden för samarbete i Stockholm den kommande mandatperiod. Mycket känns igen ifrån valrörelsen och den plattform som presenterades i våras.

Fortsatt bostadsrättsomvandling
Runt 15 000 bostäder ska byggas - fler ska få jobb och för socialbidragstagare införs en jobbgaranti. För att finansiera nya idrottsarenor och nytt stadsbiblotek blir det fortsatt bostadsrättsomvandling och försäljning av mark.

Sänkt skatt nästa år
Stadsdelasnämnder slås ihop för att minska byråkratin och dessutom kommer en skattesänkning på 30 öre från 2007.

– Mitt mål som finansborgarråd är att så fort skatteintäkterna överstiger Stockholmarnas behov av kvalité i skola, äldreomsorg och barnomsorg, då ska det tillbaka till skattebetalarna helt enkelt, säger blivande finansborgarrådet Kristina Axén Olin.

Utbildningsnämnden får ansvar för skolorna
Ansvaret för skolorna kommer att centraliseras och läggas under utbildningsnämnden. Målet är att förbättra undervisningen och nå en jämnare kvalite enligt ansvarigt borgarråd, folkpartisten Lotta Edholm.

– Människor vill ha en skolpolitik som mer fokuserar på kunskap, som ser till att ungarna lär sig läsa i skolan. Vi måste se till att vi anställer behöriga lärare i den här stan, det är det viktigaste för kvalitén i skolan, säger Lotta Edholm.

Äldre ska kunna påverka mer
De äldre ska i högre utsträckning kunna påverka sina behov vare sig de bor i servicehus eller har hjälp i hemmet. Anhöriga ska lättare kunna få information och det ska bli enklare att köa för ett äldreboende enligt kristdemokraten, Ewa Samuelsson, blivande äldreborgarråd.

– Det handlar naturligtvis om att kunna välja sitt boende och ha krav på äldreboendena. Därför är det så viktigt att vi gör gemensamma kvalitetsuppföljnigar över hela stan, så att man därigenom har möjlighet att påverka sitt eget liv också när man blir äldre, säger Ewa Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".