Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hölöungdomar deltar i detaljplanearbete

Publicerat tisdag 17 oktober 2006 kl 16.39

Södertälje kommun har på ett nytt sätt tagit hjälp av ungdomar och barn när nya områden ska planeras. På Hölöskolan, strax söder om Södertälje, så har eleverna fått vara med och komma med åsikter när detaljplanen för Vi-området ska genomföras.

– Det känns bra, nu för första gången kanske de vill göra något för Hölö, nu vill de verkligen göra något för oss, säger, Simon Majnking, elev på Hölöskolan.

Barnchecklista i kommunen
Södertälje kommun har tagit fram en barnchecklista som utgår från Fn:s barnkonvention. I checklistan finns en punkt om huruvida barn har fått vara med och bestämma och den punkten tog Christina Svartsjö, planarkitekt på Södertälje kommun, fasta på när hon åkte till Hölöskolan för att höra vad ungdomarna vill göra med Vi-området i Hölö.

Flera önskemål
Bland önskemålen fanns en större idrottshall, ett café och en bensinmack där ungdomarna kan tanka sina mopeder.

– De flesta här i Hölö åker moppe och de måste åka ända till Järna för att tanka sina mopeder, sen måste de åka tillbaks igen. Så det är en fördel att ha en mack här i Hölö, säger Simon Majnking, elev på Hölöskolan

Detaljplan kan vara klar om två år
I januari ska ett program för detaljplanen vara klart och då kan remissinstanser och grannar komma med synpunkter på förslaget och i bästa fall kan den första detaljplanen vara klar inom två år.

Sen tar det ytterligare ett år för att förbereda tomter och exploatera marken, så i bästa fall kan man börja bygga om tre år.

Har lyssnat på ungdomarna
Huruvida ungdomarnas önskemål blir verklighet återstår att se, men planarkitekt Christina Svarsjö säger att hon har lyssnat på skolelevernas tankar om Vi-området. Hon menar att många av önskemålen finns med i kommunens planer.

– Allt det där finns i egentligen detaljplanemässigt, det finns en detaljplan för en mack, det finns detaljplan för att bygga ut den befintliga gymnastikhallen eller bygga en helt ny i anslutning till den befintliga. Så det finns, det är bara pengar som saknas.

Hur stor är sannolikheten att de här önskemålen kan uppfyllas?

– Gymnastiksal vet jag är ett stort behov så det hoppas jag verkligen att politikerna kan få till pengar ut hit till Hölö och satsa på. Det är mycket idrottsverksamhet här ute i Hölö så det är väl verkligen det jag hoppas att man satsar mest på, säger planarkitekt Christina Svarsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".