Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tusentals utsätts för skadligt buller

Publicerat måndag 23 oktober 2006 kl 06.30
Trafiken orsakar buller.

Runt 150 000 stockholmare utsätts för buller som ligger över de riktvärden som finns. För en fjärdedel av dessa är nivåerna så höga att det inte är acceptabelt. Detta enligt miljöförvaltningen i Stockholms stad som nyligen blivit klar med en omfattande bullerkartläggning.

– Jag tänker på det ständiga bakgrundsljudet som man hör ibland och kopplar bort ibland, men som ändå alltid är närvarande, säger Sanna Percivall, som bor i en gul trävilla i gamla Enskede tillsammans med sin familj bara några tiotal meter från Nynäsvägen.

– Det går inte att prata med barnen när man går till skola och dagis, när man går längs med Nynäsvägen. Man får hela tiden be barnen vänta, eftersom man inte hör. Det är lite lätt absurt, säger Sanna Percivall.

Bullrar kring Nynäsvägen
Nynäsvägen är ett av de områden i Stockholm där det bullrar mest, visar miljöförvaltningens kartläggning som nyligen blev klar och som ska ligga till grund för olika åtgärder.

Även boende nära E4:an, Drottningsholmsvägen och Tyresövägen utsätts för skadligt buller, enligt miljöförvaltningen, som uppskattar att det är runt 150 000 stockholmare som utsätts för buller som ligger över de riktvärden som finns.

Oacceptabla nivåer
Före en fjärdedel av dessa, nära 38 000 stockholmare, är nivåerna så höga att det inte är acceptabelt, enligt förvaltningen.

Magnus Lindqvist, avdelningsingenjör på miljöförvaltningen i Stockholm, säger att bullret är ett stort problem.

– Det är ett större problem än vad som allmänt brukar framgå i debatt och diskussioner. Man brukar ofta avfärda buller som ett komfortproblem, men det är i högsta grad en hälsofråga, säger han.

På vilket sätt?

– Att man får obehag, sömnstörningar och även troligen uppstår det hjärt- och kärlsjukdomar. Räknar man in sjukvårdskostnaderna så är bullret en stor belastning för samhället, säger Magnus Lindqvist på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".