Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera kommuner har inte kartlagt det störande bullret

Publicerat måndag 23 oktober 2006 kl 16.30

Endast fem kommuner i Stockholms län har gjort en heltäckande bullerkartläggning, trots att det är ett bra underlag att ha i det förebyggande arbete mot bullret. Fyra kommuner i länet har inte har gjort någon bullerkartläggning överhuvudtaget.

– Frågan var uppe vid översiktsplanearbetet som var nyligen. Nu tror jag att det blir en heltäckande bullerkartläggning den kommande mandatperioden, säger Svante Lundquist, miljöchef i Solna.

Det bullernätverk som finns, och som består av representanter från länets kommuner och länsstyrelsen, har gjort en rundringning om hur det ser ut med kommunernas arbete mot buller.

Stor hjälp
Enligt länsstyrelsen är en kartläggning över bullret en stor hjälp för att minska bullret genom olika kommunala åtgärder.

Rundringningen visar att endast fem av länets 26 kommuner har gjort en heltäckande kartläggning, det gäller Botkyrka, Huddinge, Stockholm, Tyresö och Upplands Väsby.

Saknar kartläggning
Fyra kommunerna inte har gjort någon kartläggning alls. Förutom Solna, saknar Nykvarn, Sigtuna och Vaxholm en kartläggning över bullret.

Svante Lundquist, miljöchef i Solna, kan därför inte svara på frågan om hur många människor i kommunen som utsätt för buller som är över gällande riktvärden.

– Jag har ingen uppskattning om det, säger han.

Med en bullerkartläggning skulle du kunnat svara bättre på den frågan?

– Ja, det skulle jag nog kunnat gjort, säger Svante Lundquist, miljöchef i Solna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".