Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Solnamoderat tar över i Sundbyberg

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 17.16

Moderaten Erica Lejonroos, som väntades bli kommunalråd i Sundbyberg har valt att inte kandidera till posten. Av personliga skäl, enligt partiet. Moderaterna har istället utsett Bo Genfors, som inte ställde upp i kommunvalet i Sundbyberg, han är politiker i grannkommunen Solna.

– Jag fick ju frågan från dem relativt sent måste jag säga, och jag har inte luskat vidare i varför de valde just mig.Men jag kan ju hoppas att det är för att de anser att jag är en allmänt duglig person som har förutsättningar att klara av att föra Sundbyberg till en bättre placering än vad den har, säger Bo Genfors.

I början av november kommer kommunfullmäktige i Sundbyberg med största sannolikhet utse moderaten Bo Genfors till kommunalråd, det efter att moderaterna som största parti nu valt honom som sin kandidat.

Tilltänkt kommunalråd hoppar av
Bo Genfors är ett överraskande namn. Posten väntades gå till Erica Lejonroos, men hon valde plötsligt att inte ställa upp i moderaternas val av kommunalråd. Av personliga skäl enligt partiet.

Ställde inte upp i valet i Sundbyberg
Dessutom ställde Bo Genfors inte ens upp i kommunvalet i Sundbyberg, han är politiker i grannkommunen Solna. Det här innebär att han nu inte kan sitta i Sundbybergs kommunfullmäktige, även om han kan bli kommunalråd

Bo Genfors blir nu moderaternas femte ledare i Sundbyberg det senaste året, den tredje sen valet,. Men han har inte mycket att säga om turbulensen i den lokala partitoppen.

– Det undandrar sig helt min bedömning eftersom jag ju inte haft en så nära anknytning till just den föreningen.

Har du någon inställning till att det varit så turbulent att det trots allt är flera namn som passerat under den första månaden?

– Det gör det naturligtvis lite mera utmanande och därmed också lite mera spännande.

Du ser inget problem i det?

– Det är klart att det är ett problem, men problem är ju till för att lösas, säger Bo Genberg som sannolikt blir moderat kommunalråd i Sundbyberg.

Det definitiva beslutet fattas av fullmäktige i början av november.

Radio Stockholm har sökt Erica Lejonroos för en kommentar till varför hon hoppar av, men utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".