Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu på svenska är SR Sisuradios program, som är en brobyggare mot det finländska i Sverige. Programmet...

På finlandssvenska söndagen den 21 oktober repris måndagen den 22 oktober

Julkaistu fredag 19 oktober 2007 kl 17.16
Kjell Lindroos/YLE

Finlandssvenskarna i Sverige saknar minoritetsstatus

Finlandssvenskarnas riksförbund, Fris, höll den 17.10 ett seminarium i Stockholm där man ville uppmärksamma frågan om att finlandssvenskarna i Sverige saknar minoritetsstatus. Under seminariet påtalades flera gånger det absurda i att sverigefinnarna räknas som ”svenskar” medan finlandssvenskarna betraktas som invandrare.

I seminariet deltog riksdagsledamöterna Anna Bergqvist, Moderaterna och Anna Johansson, Centerpartiet, som lovade ta problemet på allvar. Sisuradio rapporterar från seminariet

Sverigebilden i Svenskfinland

Kjell Lindroos jobbar som Rundradions korrespondent i Stockholm och bestämmer alltså vilka nyheter de finlandssvenska radiolyssnarna får från Sverige.

På 1990-talet var Kjell utrikeskorrespondent i USA och sedan jobbade han i många år med lilla Nykarleby som bas. Där kunde han kombinera lokalreporterns arbete med arbete ute i stora världen.

Hur ser Kjell på sitt arbete som utrikeskorrespondent och vad tycker han om Stockholm som placeringsort?

Finska massmedier och rasism

Under den andra timmen lyssnar vi till en debatt från Radio Vega kring frågan om massmediernas roll i synen på invandrare. Finland ligger 20 år efter Sverige när det gäller rasistiska rubriker, hävdar en av diskussionsdeltagarna.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".