Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

På finlandsvenska den 7 juni

Julkaistu fredag 5 juni 2009 kl 15.56
Karl XIII:s namnunderskrift och sigill i silverkupa med guld- och silversnören. Riksarkivet Stockholm

Våldtäkterna ökar på Östersjön

Ombord på kryssningsfartygen på Östersjön begås fler och fler våldtäkter. I fjol gjordes sammanlagt 43 anmälningar om våldtäkt ombord på färjorna till Citypolisen i Stockholm, som nu ska intensifiera samarbetet med rederierna. 

Kungen öppnade utställningen om 1809 i Livrustkammaren

Finlands nationalmuseum i Helsingfors har samarbetat med Livrustkammaren i Kungliga Slottet i Stockholm för att ta fram en praktfull utställing om Märkesåret. Utställningen invigdes i Stockholm av Carl XVI Gustaf under den gångna veckan.

Åland får sin första opera

Opera om konstnären och författaren Joel Pettersson har sin urpremiär fredagen den 24 juli 2009 kl. 19.30. Joel- operan är den första egna operaföreställningen på Åland. Evenemanget är ett samarbete mellan musiker och konstnärer från Åland, Sverige och Finland.

I Värmland värnas minnet av skogsfinnarna

Skogsfinnar kallas de finländare som under 1500- och 1600- talen flyttade från Finland till de norra delarna av Värmland och Dalarna. Skogsfinnarna eller svedjefinnarna försörjde sig på svedjebruk. Den sista finsktalande skogsfinnen avled på 60-talet, men kulturen och minnena lever kvar.

 -------------------------------------------------------------

Den andra programtimmen 

Tortyr av ryska journalister fortsätter

Fängelsemyndigheter i Vladivostok ska ha utsatt journalisten Jelena Maglavennaja för allvarliga hot på grund av hennes rapportering om tortyr. Oksana Tjelysjeva är också rysk journalist. Just nu är hon fristadsförfattare i Finland hos författarnas yttrandefrihetsorganisation PEN.

Är den europeiska kulturen hotad? Vad är egentligen europeisk kultur? 

Debatt med teologen Kristian Nyman och överläkaren Fikre Fundusa. Kristian Nyman menar att räddningen för den europeiska kulturen är att barnafödandet bland Europas kvinnor ökar för att undvika att vår kultur går under. Nej, säger i sin tur överläkare Fikre Fundusa med rötter i Etiopien.

Annika von Haartman övervakar börser

Stocholmaren Annika von Haartman ansvarar för den nordiska marknadsövervakningen vid Nasdaq-OMX. Teknologin är en viktig del i övervakningen berättar denna nya börschef.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".