Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu på svenska 6.8.

Julkaistu lördag 5 september 2009 kl 18.03

Dagens agenda:

Professor Tom Moring:
Sisuradio har enormt stor betydelse för sverigefinnar och svenska samhället

Sveriges Radios finska redaktionen, som var början för Sisuradio, har fyllt 40 år. Alltså så länge har man kunnat lyssna radioprogram på finska reguljärt här i Sverige.

Professor Tom Moring, som forskar minoritetsmedia vid universitetet i Helsingfors anser att finska radioprogrammens betydelse har varit enormt stort för både sverigefinnar och det svenska samhället som helhet.

I Haninge kommun har den nya lagstiftningen om förvaltningskommuner för det finska språket  redan börjat få effekt

Kommunen har beslutat att ha kvar sina finskspåkiga dagisavdelningar trots tidigare beslut om nedläggning. Detta efter att föräldarana protesterat och hänvisat till den nya lagstiftningen.

En historisk folkmordsrättegång har inletts vid Borgå tingsrätt i Finland

I motsats till Sverige har Finland beslutat att väcka åtal mot misstänkta rwandier i Finland. Forskaren Mikaela Heikkilä vid Institutet för mänskliga rättigheter inom Åbo Akademi ska nu jämföra Finlands och Sveriges politik.

Kung Carl Gustav och drottningen gratulerade Thyra Sarpola

Födelsedagar är viktiga när man är barn....sen vill man inte fylla år, men sedan kommer det en ny fas i livet då födelsedagar återigen blir betydelsefulla.

Thyra Sarpola fyllde nyligen jämnt och fick telegram från hovet, undertecknad av Carl Gustav och Silvia.

Andra timmen

Hufvudstadsbladets före detta ledarskribent Björn Månsson har nyligen efter 27 år bytt ut korridorerna på Hufvudstadsbladet mot korridorerna på riksdagen, där han nu arbetar som generalsekreterare för Svenska riksdagsgruppen.

Språket och kommunsammanslagningar på Österbotten i Finland

Österbotten är en speciell region i Finland då det gäller språk och kultur. I området finns både så gott som helt finskspråkiga och helt svenskspråkiga kommuner. Kommunsammanslagningarna vid årets början har väckt mycket diskussion om det ena eller det andra språkets överlevnad. Vi ska nu höra en debatt från i somras under ledning av Dan Ekholm på torget i Vasa.

Programledare för Sisu på svenska är Maynie Rantala.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".