Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Vi har gjort rätt" - kommunens svar till företagare i Nol

Publicerat tisdag 21 november 2006 kl 11.55

När Vägverket ska bygga ut 45:an i Nol måste företag flytta på sig. Vid ett flertal tillfällen de senaste åren har ledande kommuntjänstemän utlovat att företagen ska få flyttersättning.

Men ersättningen blev betydligt lägre än väntat och ett företag, med nio anställda kommer att läggas ner.

Företagarna känner sig lurade av kommunen. Men vi har gjort allting korrekt säger Ale kommuns direktör Stig Fredriksson som svar på kritiken.

Det är bara en kommun som enligt plan- och bygglagen kan lösa in en fastighet åt exempelvis Vägverket. I det här fallet köpte då Ale kommun fastigheten för 15,5 miljoner kronor åt Vägverket.

Litade på kommunen
I januari sades företagens hyresavtal upp och kommunens köp av fastighetsbolaget klubbades igenom i fullmäktige. Alla parter – förutom de två drabbade företagarna – alltså det privata fastighetsbolaget, Vägverket och kommunen var införstådda med att det skulle bli billigare om det inte finns några hyresgäster när Vägverket tog över.

Kommunen berättade inte för företagarna att de i eget intresse borde protestera mot att hyresavtalen sas upp. Företagen litade istället på kommunens löfte om ersättning och reagerade inte när deras hyreskontrakt sas upp.

Billigare för samhället
Men vi har agerat korrekt säger nu Ales kommundirektör Stig Fredriksson och hyresuppsägningarna var planerade på förhand, för att det skulle bli billigare för samhället, förklarar Fredriksson.

Kommunen har erbjudit en ekonomisk lösning men den är långt ifrån vad företagarna hade förväntat sig

Ett företag får 100 000 kronor och några hyresfria månader i den nya lokalen. De förlorar några hundra tusen kronor på det.

Det andra företaget med nio anställda lägger ner. De var erbjudna 200 000 kr och några hyresfria månader, men själva har de uppskattat flyttkostnaderna till bortåt tre miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".