Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Återväxt av lavar ger signaler om förbättrad luft

Publicerat lördag 3 februari 2007 kl 08.49

Efter all negativ uppmärksamhet kring luftföroreningar i Göteborg kommer nu en positiv signal.
En lav, som är känslig för luftföroreningar och som har planterats ut i Göteborg klarar sig riktigt bra, det visar miljöförvaltningens kontroller.

Det är en trädväxande lav som kallas lunglav som har planterats ut i skogsområden i Göteborg. Laven fanns naturligt i Göteborg fram till 1960-talet då den försvann, troligen på grund av luftföroreningar som svaveldioxid och kväveoxider. Laven är nämligen känslig för luftföroreningar, och därmed också en bra mätare av luftkvalitén. Därför har den planterats ut på sex ställen i Göteborg med start i mitten av 1990-talet.
Kontroller visar nu att laven överlevt på fem av sex platser: i Botaniska, på Amundön, vid Lärjeån, i Lärjeholm och i Rya skog. På flera platser ser den ut att trivas riktigt bra, skriver miljöförvaltningen i en rapport. Men på en plats har den inte överlevt och det är i Tuve.
Miljöförvaltningen drar ändå slutsatsen att den känsliga lunglaven kan leva nästan ända in i centrala Göteborg.
Och det skickar positiva signaler om bättre luft. Men samtidigt ska man komma ihåg att det finns andra luftföroreringar som även om lavarna tål dem, kan vara skadliga för människor. Det gäller bland annat partiklar i luften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".