Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oseriösa företag utnyttjar bristen på vård

Publicerat tisdag 26 november 2002 kl 06.51
Den stora bristen på vård för spelmissbrukare lockar oseriösa aktörer att försöka starta behandlingshem. Nu i höst har företaget Time out behandlingshem AB annonserat efter lokaler och personal till ett vårdhem för spelmissbrukare i Västsverige. Men företaget finns inte - och bakom annonsen står en 61-årig man med miljonskulder till staten, domar för grov förskingring och näringsförbud.
Till personer som velat hyra ut lokaler eller söka jobb säger 61-åringen att han är läkare och ska starta ett behandlingshem för spelmissbrukare. Flera personer som Radio Göteborg talat med har trott på hans berättelse. Men företaget finns inte - och länsstyrelsen har inte fått in någon ansökan om verksamheten. Att det finns oseriösa aktörer som försöker starta behandlingshem för spelberoende är ingen överraskning för experter i problematiken kring spelmissbruk. Enligt folkhälsoinstitutet behövs i dag omkring 1000 behandlingsplatser för spelberoende i Sverige. Det finns 100 platser. Och inga i Västsverige. Glappet mellan behov och realitet - och bristfällig kunskap om spelmissbruk gör att risken för oseriösa aktörer är stor, vilket oroar Ann Nilsson, socionom och ordförande i Spelberoendes Riksförbund.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.