Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborgs Stad får nytt gemensamt telefonnummer

Publicerat fredag 30 november 2007 kl 11.55

Göteborgs Stad kan snart få ett enda växelnummer och en gemensam epostadress. Efter utredning diskuteras nu ett förslag i kommunen om att underlätta kontakten med medborgarna genom ett nytt kontaktcenter.

Idag finns ett 50-tal olika växelnummer till kommunens 80 olika enheter.

Undersökningar visar att inte ens hälften av samtalen till kommunala förvaltningar leder till svar på ärendet.

En ny gemensam telefoncentral för hela kommunen ska leda till fler svar eller att ärendet leds vidare till rätt instans. Och fler samtal ska ske vid en tidpunkt som passar medborgarna.

Tanken är att kommunen ska få ett gemensamt diarium för alla inkommande ärenden och kopplat till det en gemensam postadress och epostadress för hela kommunen. Och så då ett nytt växelnummer för hela kommunen.

Allt för att göteborgarna ska få snabb service i okomplicerade ärenden. Bland dem kan nämnas enklare bygglovsärenden, ansökan om förskoleplats, parkeringsplats för miljöfordon, serveringstillstånd och fixartjänster.

Förhoppningen är att göteborgarna kan styras till elektroniska tjänster på nätet.

Det finns en baktanke att en ny mer effektiv organisation kan spara pengar åt kommunen.

Just nu yttrar sig berörda förvaltningar och bolag som bäst om förslaget som kommer upp i kommunstyrelsen i januari.

Mycket är bra, tycker flera stadsdelsnämnder, men det finns en oro att närdemokrati och lokal förankring försvinner om kontaktvägar centraliseras och receptioner försvinner.

Det finns också en kritik mot att utredningen inte säger vad som ska hända med berörd personal ute i förvaltningarna om ett nytt kontaktcenter bildas.

På de flesta förvaltningar är växeltelefonin idag sammanvävd med receptionstjänst och administrativa uppgifter som fakturahantering och inköp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".