Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många niondeklassare våldsamma

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 05.57
Arkivbild: Scanpix

Drygt var sjätte niondeklassare i Västra Götaland har begått våldsbrott.

Niorna i Stockholms, Blekinge och Västmanlands län är mer våldsbenägna än jämnåriga i andra delar av landet, visar en Brå-rapport som TT tagit del av.

Fler än hälften av Sveriges ungdomar har varje år begått stölder, en tredjedel skadegörelse och en femtedel våldsbrott, visar Brottsförebyggande rådets (Brå) rapport Ungdomar och brott i Sveriges län 1995-2005.

Skillnaderna i de ungas brottslighet är små mellan länen - men det finns undantag.

-Vissa län utmärker sig genomgående genom att placera sig högt respektive lågt i jämförelse med riksgenomsnittet, säger Li Eriksson, utredare vid Brå.

Dit hör bland andra Stockholms och Västmanlands län. De placerar sig högst när det gäller våld, stöld och skadegörelse. Mer laglydiga verkar ungdomarna i Västernorrlands och Jönköpings län vara - det är de två län som placerar sig lägst.

Vad de regionala skillnaderna beror på har Brå inte undersökt.

-Forskningen brukar lyfta fram förhållanden som befolkningstäthet, boendetyp och sociala förhållanden som till exempel andelen arbetslösa och utbildningsnivå när man ska förklara skillnader, säger Li Eriksson.

Utsatta för grovt våld
Drygt 15 procent av niondeklassarna uppger att de utsatts för grovt våld eller hot. Värst är situationen i Stockholms och Skånes län. Där uppger nästan var femte elev att han eller hon utsatts för våld som lett till att man behövt söka sjukvård eller hotats så att man blivit allvarligt rädd.

Lägst andel ungdomar som utsatts för grovt våld eller hot finns i länen i norra Sverige.

-Risken för att utsättas för ett våldsbrott är främst en följd av hur man lever sitt liv och vilka platser man besöker. Den beror i mindre grad på vilket område man bor i, säger Li Eriksson.

För stöld- och skadegörelsebrott är det tvärtom. Där hänger risken ihop med i vilket område man bor och har mindre med individuella egenskaper att göra.

Var tionde niondeklassare säger sig ha blivit mobbad. Andelen som mobbat andra är lika stor. Mobbningen är mest utbredd i Skåne och minst i Norrbottens län.

Stöld och skadegörelse minskar
Våldsbrottsligheten har under de senaste åren legat på en någorlunda konstant nivå, medan stöld och skadegörelse minskar.

Brås rapport bygger på en skolundersökning där elever i årskurs nio anonymt svarat på frågor om utsatthet för brott och delaktighet i brott. Det är första gången myndigheten tittar på hur ungdomsbrottsligheten ser ut på regional nivå.

-Den största överraskningen är att det är så små skillnader mellan länen, säger Li Eriksson. 

Robert Holender/TT

Fakta: Ungas våldsbrott

Andel niondeklassare i procent som säger sig ha begått våldsbrott 1995-2005, län för län. 

Västerbottens 12,2
Västernorrlands 13,1
Värmlands 13,8
Dalarnas 14,2
Kalmar 14,2
Kronobergs 15,0
Jönköpings 15,3
Örebro 16,0
Hallands 16,1
Södermanlands 16,4
Norrbottens 16,4
Gävleborgs 16,7
Västra Götalands 17,4
Jämtlands 17,7
Östergötlands 18,8
Uppsala 19,4
Skåne 20,7
Västmanlands 21,0
Blekinge 21,6
Stockholms 22,6

Riket 18,1

Källa: Brottsförebyggande rådet. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".