Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fördubbling av lex Sarah-anmälningar

Publicerat lördag 17 maj 2003 kl 12.59
Antalet anmälningar om missförhållanden inom äldre- och handikappomsorgen, s k lex Sarah-anmälningar, har fördubblats i Västra Götaland mellan år 2001 och 2002.
Sedan fyra år tillbaka är äldre- och handikappomsorgen skyldig att anmäla allvarligare fall av missförhållanden till Socialstyrelsen. Medan antalet dokumenterade fall av grava fel sjunker i riket i stort, ökar de både i Göteborg och i hela Västra Götalands län. Det visar en sammanställning som Västekot gjort. För två år sedan anmäldes 61 fall av missförhållanden i länet - förra året hade dubbelt så många anmälningar gjorts, 122 stycken, enligt nättidningen Kommunalarbateren.com. Den kommun i regionen som toppar listan med anmälningar i förhållande till sin storlek är Uddevalla med 20 anmälningar, tätt följt av Lidköping med 15 anmälningar. Sett till antalet invånare är det naturligtvis Göteborg som står bakom de flesta anmälningarna. Där gjorde förra året personal, vårdtagare och anhöriga tillsammans 29 anmälningar. Året dessförinnan låg nivån nästan dubbelt så lågt, 16 stycken. Socialstyrelsen har ännu inte hunnit gå igenom anmälningarna men konstaterar att det i en fjärdedel av fallen handlar om fysisk och psykisk misshandel av gamla eller handikappade. Lika vanligt är det att man anmäler stöld eller brist i tillsyn eller bemötande. Ute i stadsdelarna är det Kärra-Rödbo som är flitigast med att anmäla, nio stycken, följt av Linnéstaden och Tuve-Säve med sex vardera. Att antalet ökar i regionen behöver inte betyda att vården fungerar sämre där utan på en öppnare attityd bland personalen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".