Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stafettläkare kostar allt mer

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 04.59
Allt fler inhyrda läkare på Göteborgs vårdcentraler. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Stafettläkarna blir allt fler på Göteborgs vårdcentraler. I år beräknas de kosta 85 miljoner kronor, 2005 var kostnaden 20 miljoner i för stafettläkare Göteborgs primärvård.

Bengt Eliasson är en av dem som tidigare var fast anställd distriktsläkare, i dag jobbar han som stafettläkare på Frölunda vårdcentral.

– Det är bra betalt och dessutom är det väldigt fritt eftersom marknaden för distriktsläkare är enorm. Stafettläkarna bestämmer var man vill jobba och hur mycket man vill jobba och det är den här friheten också som är positiv med att jobba som stafettläkare, säger Bengt Eliasson, som jobbar som stafettläkare på Frölunda vårdcentral.

Bengt Eliasson har i dag en månadslön på 65 000 kronor i månaden, ungefär 10 000 kr mer än vad han hade som fast anställd.

Idag jobbar han och 37 andra stafettläkare runtom på Göteborgs vårdcentraler för att täcka upp de 30 vakanta tjänster som finns där. Kostnaden för de här stafettläkarna är i år 85 miljoner kronor . Det är en ökning med över 50% sen förra året. Och det är en ökning med över 300% sedan 2005.

Men det är inte det som är det stora problemet med stafettläkare, utan det är bristen på kontinuitet som uppstår när läkare hyrs in för bara några veckor eller månader, säger Eva Fägersköld, ordförande i Göteborgs distriksläkarförening.

– Framförallt så blir det inte den bra vård vi vill ge när man har läkare som kommer och går och inte står för den kontinuitet som patienterna vill ha och har rätt att kräva.

Tycker du att det är jobbigt att du inte har samma patientkontakt som de som är fast?

– För min del så försöker jag ändå vara på samma vårdcentral av och till, så på sätt och vis får jag en bra patientkontakt med de patienterna som kommer till mig. Men om man hoppar runt, jag skulle inte trivas med det, säger Bengt Eliasson.

Så här mycket kostar stafettläkarna i Primärvården:

2005: 29 miljoner kronor
2006: 30 miljoner kronor
2007: 55 miljoner kronor
Prognos för 2008: 85 miljoner kr

(Siffrorna kommer från Primärvården Göteborg)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".