Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn i Kungsbacka längre tid på förskolan

Publicerat onsdag 9 juli 2003 kl 11.43
Kungsbacka är en av de kommuner i Sverige där barnens närvaro på förskolan ökat mest till följd av maxtaxan. Förra året kostade reformen 50 miljoner kronor utöver vad man får ersättning för.
Barn till arbetande föräldrar i Kungsbacka går drygt 38 timmar i snitt på dagis i veckan i Kungsbacka. År 2001 gick barnen 4 timmar kortare tid på dagis, drygt 34 timmar i veckan. Det visar Kommunsförbundets uppföljning av maxtaxesystemet i 84 av 290 svenska kommuner. Göteborg finns inte med i undersökningen. Enligt tillförordnade skolchefen i Kungsbacka Karin Ullström kan ökningen bero på att Kungsbacka före maxtaxereformen hade bland den dyraste barnomsorgen i landet och att procentsatsen ökade ju fler timmar man hade barnet i förskolan. Däremot efterfrågar föräldrar i Alingsås kommun i stort sett samma antal timmar i förskolan för sina barn efter maxtaxans in förande. Där har veckonärvaron för dagisbarnen ökar med en timme i vecka mellan år 2001 och 2002. Alingsåsbarn går i snitt 31 timmar på dagis i veckan. I Kungälv konstaterar Kommunförbundet att veckonärvaron ökat, men inte med hur mycket.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".