Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart med lån till Volvo PV

Publicerat tisdag 24 februari 2009 kl 04.46
Volvo har fått grönt ljus av regeringen för sin ansökan om statsgaranti för ett lån på fem miljarder kronor. Foto Janerik Henriksson/Scanpix.

Den omedelbara faran för likviditetskris i Volvo Personvagnar är över. Bolaget har fått grönt ljus av regeringen för sin ansökan om statsgaranti för ett lån på fem miljarder kronor.

Regeringen ställer av allt att döma upp med statsgaranti motsvarande fem miljarder kronor för att hjälpa Volvo personvagnar att få igenom sin låneansökan hos den Europeiska investeringsbanken.

Det skulle betyda att den direkta faran för likviditetskris är över.Men Volvo PVs presschef Maria Bohlin hävdar att inget är helt klart ännu.

– Förhandlingarna pågår fortfarande med riksgäldskontoret så det är inte klart ännu, men det är klart att det är positivt att man ser positivt på vår ansökan, säger hon.

Det är statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet som till Dagens industri idag säger att man med största sannolikhet godkänner Volvo PV:s ansökan och skickar in den till Europeiska investeringsbankens styrelsemöte i början av mars.

Mikael Wickelgren fordonsanalytiker och doktor i företagsekonomi tror inte att det utan statens garantier hade det inte gått att få loss pengarna.

– Banken kräver att staten i det land där det ansökande företaget finns ställer upp som garant för lånet, säger han.

– Och att Volvo ansöker där är inte minst för att de har är pengar avsatta för just det här ändamålet. Och om de nu finns avsatta så vore det väl näst intill tjänstefel av Volvo PV att inte söka dem, säger Mikael Wickelgren. 

Orsaken till att Volvo ges tummen upp medan Saab hittills fått tummen ner förklarar Jöran Hägglund med att Volvos ägare Ford  get helt andra besked än Saabägaren GM.

– Ford har gett klara besked om att de tar fullt ägaransvar och garanterar kapitalströmmarna till Volvo PV tills de hittar en ny ägare. Så har inte varit fallet med Saabs ägare General Motors, säger han

Vilken avgift Volvo PV kommer att betala till staten för lånet är ännu oklart. Avgiften kommer att matchas mot de säkerheter bolaget kan ge för lånegarantin.

– Med största sannolikhet kommer vi att godkänna Volvo PV:s ansökan och skicka in den till Europeiska investeringsbankens styrelsemöte den 12 mars, säger statssekreterare Jöran Hägglund (C) på näringsdepartementet till Dagens Industri (DI).

Någon hundraprocentig statsgaranti blir det dock inte för Volvo, eftersom EU:s konkurrenslagstiftning inte tillåter det. I stället garanterar staten 90 procent och de sista 10 procenten täcks genom ett topplån för vilket Volvo får betala högre ränta, enligt uppgifter till DI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".