Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elöverkänsliga klagar på elmätare

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 10.40
Elöverkänsliga protesterar mot de nya fjärravlästa elmätarna som ska börja användas i sommar. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Elöverkänsligas Förening i Västra Götaland protesterar mot att Göteborg Energi installerat nya fjärravlästa elmätare i medlemmars bostäder.

Ingemar Karlsson, ordförande i Elöverkänsligas Förening, tycker att Göteborg Energi har kringgått en överenskommelse om att medlemmar skulle få behålla sina gamla elmätare och han har nu anmält Göteborg Energi till diskrimineringsombudsmannen.

– Vi skulle skicka ut ett brev från Göteborgs energi till alla medlemmar där de kunde kryssa för att de ville bli utlyfta ur det ordinarie elmätarflödet. Och vi uppfattade det, men tanke på vad vi hade sagt, att man kunde behålla sin gamla mätare för att så långt som möjligt kunna behålla sin ordinarie boendemiljö.

Göteborg Energi läser av de nya mätarna i några sekunder varje dygn. Det betyder att en signal skickas genom elnätet och det är den signalen som enligt Ingemar Karlsson stör de elöverkänsliga. De mår fysiskt dåligt av strålningen; de får huvudvärk och det sticker i hela kroppen. Han känner att Göteborg Energi har brutit mot överenskommelsen om att vissa medlemmar skulle få behålla sina gamla mätare.

Ingemar Hahn från Göteborg Energi säger att det egentligen handlar om ett missförstånd.

– Vi skickade ut brev som föreningen skickade vidare till sina medlemmar och i det brevet stod en passus om att ”jag önskar att mitt elmätarebyte lyfts ut ur det ordinarie mätarbytesflödet och hanteras separat”. Och här tror jag att vi kan ha haft ganska olika bilder av vad det innebär för medlemmarna. Men det ligger en lagstiftning i botten, vi ska byta ut 270 000 elmätare i lika många hushåll i Göteborg med dess omnejd och vi har köpt ett system som är den allra bästa tekniken som ger oss möjlighet att leverera mycket bättre kvalitet mot kunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".