Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på åtgärder efter pastaslarv

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 16.46
Lundby centralkök.

För första gången ger nu stadsdelsförvaltningen i Lundby sin bild av vad som hände i centralköket när spaghetti som legat på på golvet skickades iväg till skolor och förskolor i Göteborg.

På torsdagseftermiddagen hölls en presskonferens om den uppmärksammade pastaincidenten i Lundby centralkök. En extern konsult har granskat händelsen och tagit fram krav på åtgärder.

Den som inte själv har sett chauffören Kevin Kryles mobilfilm där en kokerska plockar pasta från golvet, har troligtvis i alla fall hört om den.

På en presskonferens i Lundby så presentade stadsdelsförvaltningen sin syn på vad som hände. Göran Lindersson är konsulten som har tittat på det här och tagit reda på vad som hände dagen då Kevin Kryle spelade in sin film.

– I första hand var det en olycka som hände när ett kärl med spaghetti skulle tömmas. Sen städade man naturligtvis undan det, säger han.

Hittills var det alltså inget fel begånget.

– Men sen har ett antal kantiner av det legat på golvet transporterats vidare. Vem och varför man la det för vidaretransport, det har man inte fått svar på.

Kvinnan man ser tydligast på filmen skopa upp pasta, har hon gjort något fel?

– Det kan jag inte påstå. Hon har gjort det man ska, pastan ska ju städas upp på golvet för att gå till avfall, säger konsult Göran Lindersson.

Han skriver in sin rapport att handlingen kan försvaras och han säger också att det hade funnits möjligheter för kokerskorna att koka ny pasta. Konsulten har också tagits fram nio krav på åtgärder som bör införas för att det inte ska hända igen. Krav som verksamhetschef Håkan Larsson tänker införa.

– De åtta första punkterna inför vi så fort det går, den nionde som innebär en förstärkning av verksamheten behöver vi diskutera ytterligare, men det är ett bra förslag, säger han.

Här är kraven på åtgärder:

1. Omgående införa rutiner med dagliga checklistor för att säkra all hantering av livsmedel.

2. Vid tömning av kokgrytor ska två personer närvara.

3. Kantiner skall stå förberedda på låg transportvagn. Placering på golvet får inte förekomma.

4. Skopor eller livsmedelspump för flytande produkter ska användas.

5. Produkter som inte levereras direkt efter beredningstillfället ska fördelas i bleck och snabbt kylas ner.

6. Uppdaterad utbildning i livsmedelslagstiftning.

7. Skriftliga rapporter till kostchefen där produktionsstörningar noteras.

8. Ett kvalitetssäkringssystem ska introduceras.

9. En produktionsledare med övergripande ansvar för daglig produktion måste vara på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".