Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny satsning mot hedersvåld

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 05.47

Organisationen Sharafs hjältar i Göteborg, som verkar mot hedersvåld, drar till våren i gång en satsning de kallar för Sharafs minihjältar. Syftet är att komma och ut prata med barn om jämställdhet och demokrati redan när de är mellan 8 och 12 år.

Ajoub Yassin på Sharafs hjältar tror att det är bra att börja i tid om man vill påverka någons värderingar och attityd.

– Vi kommer framför allt prata om jämställdhet, kärlek och respekt. Att vara ärlig och en bra person helt enkelt, säger Ajoub Yassin.

Förra årets nyhet var att man började utbilda tjejer som kunde komma ut till skolor och företag och föreläsa och i år har man alltså bestämt sig för att vända sig till barnen.

– I den åldern har vi bättre chans att påverka deras värderingar, säger Ajoub Yassin.

Mycket av den svenska stödverksamheten kring hedersrelaterat våld drog igång på allvar efter att morden på Pela Atroshi 1999 och Fadime Sahindal 2002, väckt stor uppmärksamhet. Till exempel fick landets länsstyrelser förra året 28 och en halv miljon kronor till insatser för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Och samhället har blivit bättre på att hantera det här.

– Kunskapen måste ju rimligtvis ha ökat i landet eftersom det satsats så mycket på utbildningar, säger Lisa Modée på Ungdomstyrelsen där man har haft som uppdrag de senaste åren att motverka hedersvåld.

Men fortfarande är det hedersrelaterade våldet och förtrycket ett stort problem i Sverige. En studie som socialtjänsterna i Stockholmsområdet gjorde förra året visar att var tredje omhändertagande på grund av brister i hemmet har att göra med hedersrelaterade ärenden.

– Sen har vi också en ännu större grupp, som är ett stort mörkertal. Där man har olika restriktioner som är kopplat till att man är tjej eller kille.

– Det kan handla om att inte få delta i olika aktiviteter på grund av rykten och att man ska förlora sin oskuld eller liknande, säger Lisa Modée.

Och även om mycket pengar satsats och mycket förändrats så är det fortfarande sisådär med det förebyggande arbetet, enligt Lisa Modée på Ungdomstyrelsen. Det arbetet står oftast projekt och ideela organisationer för. Och att man nu väljer att vända sig till så här unga personer som Sharafs hjältar nu gör, det är ovanligt.

– Jag tror att det är ganska unikt faktiskt, säger Lisa Modée på Ungdomsstyrelsen.

En Sharafminihjälte kan man bli om man är mellan 8-12 år. För barnen handlar det inte om att de i sin tur ska lära vidare det man lärt sig. För att få t-shirten, där det står att man är en minihjälte, räcker det att man blivit intresserad och börjat tänka på saker som jämställdhet och respekt.

– Så fort vi ser att når deras värderingar och attityd tycker vi att de förtjänar tröjan, säger Ajoub Yassin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".