Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekologisk efterfrågan ökar

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 11.32
Antalet KRAV-märkta livsmedel har ökat med 30 procent ute i butikerna. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Allt fler bönder och odlare satsar ekologiskt. På bara ett år har antalet kor som väntar på att bli godkända för att börja producera ekologisk mjölk ökat med 30 procent.

Bara det senaste året har antalet livsmedel som är KRAV-märkta ute i butikerna ökar med 30 procent. Ekologiska ägg har ökat med 40 procent och när det kommer till fisk har det skett en sexdubbling på bara ett år.

Reglerna för hur till exempel mjölk ska produceras är många. De kor som ska producera ekologisk mjölk får bara äta foder som är ekologiskt, kon ska också få kalva ensam och få ha sin kalv hos sig i tre dagar så att den kan dia. Korna ska också medicineras mindre och få vara på sommarbete under längre perioder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".