Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många Alebor känner sig utanför

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 06.00

Många av de boende i Ale upplever att de inte får vara med och påverka kommunens utveckling tillräckligt mycket, trots att Ale är en av de kommuner som satsat mest i hela landet på lokal demokrati.

I förra veckan arrangerades därför en demokratidag för politiker och tjänstemän, för att ta reda på hur man ska kunna nå ut till medborgarna på ett bättre sätt.

– Vi missar varandra på något sätt. Människor i vår kommun uppfattar inte att vi har så många vägar att påverka som vi har. Vi måste bli bättre på att nå ut, eller också måste vi förändra de demokrativerktyg som redan finns, säger Stefan Lydén som arbetar med demokratifrågor i Ale kommun.

På Göteborgs universitet finns forskargruppen Centrum för forskning om offentlig sektor. De har listat 27 olika åtgärder som behövs för att utveckla demokratin i en kommun. Det handlar om bland annat om handikappråd och radiosända fullmäktigemöten. I snitt har svenska kommuner elva av de här åtgärderna i sina program, Ale har 20.

Ändå upplever inte medborgarna att de får vara med och bestämma. Är de kanske lite bortskämda? Nej, det tror inte Jarl Karlsson som är socialdemokratisk ordförande i Ales kommunstyrelse.

– Jag tror inte att någon är bortskämd, jag tror att det handlar om information. Det kanske är en för stor skog av informationsåtgärder, att medborgarna inte ser skogen för alla träd.

Jarl Karlsson tror att det finns flera olika sätt att förbättra informationen till de boende i Ale.

– Jag tror att kommunens hemsida kommer att utvecklas oerhört mycket. Man kan också arbeta med särskilda utskick och mer av direktdialog med kommunledningen. Nu inleder vi det här arbetet, sen får vi se efter nästa medborgarundersökning. Skulle inte uppfattningen vara mer positiv då får vi ta en allvarlig funderare på vad vi kan göra för att möta Alebornas önskemål på ett annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".