Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Enklare att betala för kollektivresan

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 17.12

Från 18 maj är det blå Västtrafikkortet det enda som behövs för att resa i hela Västra Götalandsregionen. 100-kronorskortet och alla värde- och rabattkort försvinner och man ska istället kunna ladda mellan 100 och 1 500 kronor på kortet.

Systemet med områdesladdningar, alltså de olika typerna av månadskort, blir kvar. En resa inom Göteborg kommer att kosta lika mycket som idag, det vill säga 16:50 kr. Det blir enhetstaxor inom en kommun eller en tätort - oftast 25 kronor. 

– De allra flesta ska bara göra en check-in och det blir faktiskt enklare, säger Västtrafiks VD Lars Backström.        

80 – 85 procent av resenärerna reser bara inom en kommun eller en tätort.  Då räcker det att hålla kortet framför den blå kortläsaren när man kliver ombord (check-in). Mer behöver man inte göra.   

Om man däremot gör en enstaka resa med kontoladdningen och åker över en zongräns måste man även hålla upp kortet vid avstigning, checka ut . Annars dras priset på resan för hela linjen. Men; tillägger Backström:

– Där kommer vi ha beredskap inom Kundservice att till en början ta hand om det så att priset på resan blir rätt.

Systemet håller reda på priset så egentligen behöver man inte, som idag, veta vad resan kommer att kosta. Det ska även finnas möjlighet att påbörja en resa även om det bara finns en krona kvar på kortet. Man åker då med ett negativt saldo och får betala genom att fylla på kortet i efterhand. 

De gamla biljettautomaterna försvinner och kvar blir bara de blå kortläsarna och liknande gula kortläsare för gruppresor.

Från 18 maj kan man under en övergångsperiod resa med de gamla typerna av biljetter. I Göteborg kommer 100-kortet kunna användas in i oktober månad och sedan kunna lösas in under tio år, säger Lars Backström.

I Sjuhärad, Skaraborg och delar av Fyrbodal är de gamla biljetterna giltiga i ungefär en månad.

Man kan ladda sitt kort med pengar eller göra en områdesladdning på Västtrafiks försäljningsställen och i vissa affärer. Senare i höst ska man även kunna betala via Internet.

Med ett enhetligt betalningssystem i regionen går det att exempelvis via Västtrafiks hemsida i förväg få reda på exakt hur mycket resan i regionen kommer att kosta. Det har varit svårt tidigare. Den 18 maj kommer även lathundar med prisexempel.

Epp Anderson 
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".