Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trålare skrotas i Västerhavet

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 06.52

Fiskeriverket vill skrota 40 procent av svenska torskfiskeflottan i Västerhavet - vilket är ett 60-tal trålare fram till 2015. Verket vill göra det svenska fisket mer miljövänligt, rationellt och lönsamt.

Redan i fjol skrotades sex fiskebåtar och i år har regeringen anslagit 56 miljoner kronor för fler skrotningar.

I flera år har EU sänkt torskfiskekvoterna i Nordsjön, Kattegatt och Skagerrak (Västerhavet). Och i februari minskades torskkvoten i Kattegatt med cirka 25 procent. I den nya torskåterhämtningsplanen tilldelas dessutom de fiskande länderna en högsta tillåten fiskeansträngning, så kallade kilowattdagar.

Därtill ska läggas att Sverige och Danmark i december i fjol enades om att införa en fiskefri zon i Kattegatt för att skydda torskbestånden.

Nu ser Fiskeriverket en långsiktig överkapacitet på 50 procent i den svenska torskfiskeflottan i Västerhavet. I ett förslag som nu skickas ut på remiss föreslås att 40 procent av flottan skrotas fram till 2015. Det ska ske i kombination med möjlighet att överföra kilowattdagar mellan olika fiskefartyg.

I dag fiskar cirka 150 trålare i Västerhavet - om förslaget går igenom ska alltså 60 av dem skrotas.

– Det blir en dramatisk förändring för det svenska fisket, men vi kan inte se någon annan öppning. Kvoterna är så låga redan och de lär inte öka. Det finns en stor överkapacitet, och ska vi få lönsamhet ser vi inga alternativ, säger Axel Wenblad, generaldirektör Fiskeriverket.

Inte heller ser han ökade kvoterna för räkor eller havskräftor. De fartyg som ska behållas är sådana som använder miljömässigt skonsamma redskap och som bedriver kustnära fiske.

Den totala skrotningskostnaden beräknas till cirka 225 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".