Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tingstadstunneln

Farliga filbyten ökat efter ombygge

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 11.38
Fler farliga filbyten vid Tingstadstunneln. Foto: Vägverket

Farliga filbyten och olyckor i och omkring Tingstadstunneln har ökat sen Vägverket byggde om där för drygt två år sen. Det säger trafikpolisen i Göteborg

Ökningen beror främst på bilister som byter fil över heldragen linje, ett problem som blivit allt större de senaste åren.

– Det har ökat markant efter ombyggnaden, det har blivit dubbelt så många felaktiga filbyten om inte mer, säger Torsten Andersson  trafikpolisbefäl i Göteborg.

Stackars Tingstadstunneln har det inte lätt. Utskälld och medelålders ligger den där och flyter i leran medan bildäcken dunkar allt mer intensivt mot betongen. För att förbättra trafikflödet genom tunneln byggde Vägverket om Gullbergsmotet 2006.
Bland annat satte man upp trafikljus och placerade ut betongräcken som tvingar bilister att välja fil långt i förväg.

Trafiken i vänster- och mittfilen söderut flyter bättre nu, men det har samtidigt bildats långa köer i högerfilen. Vissa som ska mot Stockholm och Karlstad väljer därför att köra förbi köerna och sen snedda över heldragen linje efter tunneln. Snabbt och härligt, men farligt farligt.

– De gånger vi har haft kontroller vid tunnelmynningen har det inträffat flera allvarliga incidenter. Statistiskt sett blir olyckorna fler ju närmare tunneln man kommer.

Men att de farliga filbytena har blivit fler på grund av ombyggnaden håller inte trafikteknikern Björn Carlselid på Vägverket med om. Han är faktiskt inte ens säker på att de har blivit fler.

– Jag är inte säker på att polisen har en riktigare uppfattning än vi när det gäller trenderna i hur folk byter körfält. Ska man titta på hur människor korsar heldragen linje så krävs det att man har ett uppdrag att titta på just det. Och ett sånt uppdrag finns inte.

                                                                          Eric Öbo
                                                                  eric.obo@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".