Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svetsare behövs trots krisen

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 16.15
Istället för att klippa band svetsade eleverna Omar Bailey och Faten Al-Mandlawi på invigningen av den nya utbildningen. Foto: Jonas Franzén SR

En ny svetsutbildning invigdes på måndagen i Göteborg. Det är kommunen i samarbete med olika företag i branschen som startat den. 

Arbetslösheten stiger och ett av de värst drabbade områdena är industrin. Men svetsare är det fortfarande ont om. Därför invigdes på måndagen en svetsutbildning i Göteborg som ska ta in 18 elever per termin.

– Det är underbart, jag är glad att jag fått den här chansen, säger Faten Al-Mandlawi, en av svetseleverna.

– Det är bra för framtiden. Ett bra jobb, säger klasskamraten Omar Bailey.

De två eleverna är lite nervösa när de går fram till bordet där två fyrkantiga metallbitar beskådas av en hel hög med branschfolk.

Gömd bakom en stor gulsvart svetshjälm tar Omar Bailey tag i metallen med sina vita handskar, samtidigt som klasskamraten Faten Al-Mandlawi riktar svetslågan mot den. Istället för att klippa band inviger de skolan i dag med att svetsa ute i vårsolen.

– Det var lite nervöst men jag visste att det skulle bra, säger Faten Al-Mandlawi efteråt.

– Det var inga problem, säger Henry Wadheden, en av de erfarna åskådarna.

Henry Wadheden har arbetat som svetsare i många år, nu är han pensionerad från det och ska arbeta på skolan för att knyta kontakter mellan eleverna och arbetsgivarna.

– Det har alltid funnits gott om svetsjobb i västra Sverige. Västsverige är en stor intressegrupp för de här deltagarna, säger han.

Lågkonjunkturen slår hårt mot industrin vilket gör att det kommer finnas betydligt färre jobb inom industriyrkena under de kommande åren. Det spår Arbetsförmedlingen i sin nyframtagna rapport ”Var finns jobben”.

Men i samma rapport står det också att det lågkonjuntukturen till trots kommer råda brist inom vissa yrken inom industrin och för kvalificerade svetsare väntas bristen bli större och större.

Bakom satsningen på att utbilda svetsare i Göteborg står kommunen i samarbete med olika företag i branschen. Man vänder sig till personer mellan 18 och 25 , utbildningen är på en termin och därefter kan man ta ett svetscertifikat.

Kommunen ska så småningom utvärdera svetsutbildningen och om den visar på goda resultat så hoppas utbildningsnämnden ordförande Ann Lundgren (S) att konceptet där kommun och företag hjälps åt för att utbilda folk inom bristyrken ska spridas vidare även till andra yrkesområden.

- Det går ut på att skapa utbildningar efter utbildningsbehovet som finns i samhället i dag, säger Ann Lundgren.

                                                               Jonas Franzén
                                                          jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".