Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Friskare barn med bättre hygien

Publicerat lördag 14 mars 2009 kl 08.23
Bra att tvätta händerna i förskolan, men ännu bättre med flytande tvål. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Hygienutbildning i Göteborgs förskolor har gjort barnen mindre sjuka. Det visar uppgifter om barnens sjukfrånvaro i tio stadsdelar.

– Det är väldigt roligt. Det är en helt annan medvetenhet vad gäller handhygien, blöjbytesrutiner och mathantering. Och när man ser den förändringen så måste det så småningom visa sig i färre sjukdagar hos barnen och personalen, säger Marianne Bengtsson, hygiensköterska i Göteborgs förskolor.

Hon vill vara försiktig med slutsatser efter de första siffrorna, trots att de verkar vara entydiga. I sju stadsdelar som fått hygienbesök i förskolan minskade barnens frånvaro med 14 procent i november 2008 jämfört med samma månad året innan. I antalet sjukdagar är det en minskning med 2 000, från 14 000 till 12 000 sjukdagar, i de sju stadsdelarna.

En kontroll i två stadsdelar, som inte fått besök än, visar att barnens frånvaro där var oförändrad, eller till och med högre än året innan.

2 000 färre sjukdagar betyder mindre lidande för barnen, deras familjer och personal. Det ger också avsevärt lägre samhällskostnader.

Så det finns goda skäl att fortsätta med hygienronder och tvåtimmarsutbildning för personalen, med enkla tips som att använda flytande tvål, pappershanddukar och att tvätta händerna oftare.

Men det finns tecken på att kunskaperna behöver friskas upp efter ett tag. I en granskad stadsdel, som fick hygienutbildningen för över två år sedan, ökade novemberfrånvaron mellan 2007 och 2008.

– Vi har hela tiden vetat om att en uppföljning är nödvändig för att hålla det här aktuellt.

Fotnot:

En hygiensköterska arbetar sedan ett par år tillbaka i Göteborg. Satsningen utökades nyligen till fem hygiensköterskor i hela Västragötalands-regionen.

En finsk studie har tidigare visat att barnens frånvaro kan minska med 25 procent med bättre hygienrutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".