Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svåra tider för småföretag

Publicerat fredag 20 mars 2009 kl 10.42

Finanskrisen slår hårt mot småföretagen och andelen företag som fått sina krediter uppsagda har fördubblats sedan i december. Närmare 30 procent av dem anser också att det blivit svårare eller helt omöjligt att få nya krediter, visar en ny undersökning från organisationen Företagarna.

– Vi får allt fler telefonsamtal från företag med akut likviditetsbrist, säger Maria Derner på Företagarna i Västra Götaland.

Undersökningen visar att fyra procent av alla företag och fem procent av de minsta företagen (1-9 anställda) har fått hela eller delar av sina krediter uppsagda de senaste tre månaderna. Detta är en fördubbling jämfört med december.

I tillverkningsindustrin är det mer än vart tionde företag som fått krediter uppsagda. Även om bara 1 procentenhet av småföretagen fått sina krediter uppsagda i onödan och företaget är långsiktigt lönsamt, kan det innebära att uppemot 2 500 företag och med mer än 10 000 anställda riskerar konkurs.

Knappt 30 procent av företagen säger att det blivit svårare att få nya lån, jämfört med 18 procent i december. Bara 1 procent säger att det blivit lättare. Den enda positiva signalen i undersökningen är att en dryg tredjedel av företagen säger att räntan har sänkts.

– Vi får dock signaler från företag att räntan inte sänkts i takt med styrräntan, vilket upprör många, säger Maria Derner.

I undersökningen framgår också att 24 procent av företagen fått egna betalningsproblem på grund av att kunderna betalar sent. Andelen har ökat rejält från december då 17 procent av företagen uppgav att de fått problem. Värst är situationen i byggsektorn där nästan hälften av företagen säger att de fått problem till följd av sena kundbetalningar.

– Rapporten visar hur allvarligt läget är för småföretagen. Regeringen bör överväga att införa en allmän bankgaranti och se över bankernas rätt att ensidigt säga upp lånen. Även andra åtgärder som förbättrar företagens likviditetssituation, till exempel att staten betalar sina räkningar på tio dagar, behövs också, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, VD på Företagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".