Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sexuella kontakter via internet

Barn tar ofta medvetna risker

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 15.57

Många barn som genom internet utsatts för sexuella övergrepp har tidigt varit medvetna om riskerna. Men de har ändå gått vidare och träffat den vuxne - trots att kommunikationen varit mycket rak redan från början.

– Det finns fall där barnen inte är medvetna, där det handlar om en manipulation och där den vuxne lurar och förbereder barnet. Men det är ett tydligt temamönster i det material som jag har studerat att man snabbt kommer in på det sexuella syftet, säger Marie Eneman, forskare vid Göteborgs universitet.  

Marie Eneman har studerat så kallad grooming - att ta kontakt och odla en relation med ett barn i ett sexuellt syfte.

I sitt material har hon kunnat se att den manipulativa mannen som bearbetar barnet under en längre tid inte alls var lika vanligt förekommande som den som gav direkta förslag om sexuell kontakt snabbt - i till exempel chattar och på sajter där ungdomar lägger ut bilder på sig själva.

– Det börjar med att de ber om mer utmanande bilder och mer sexuella poseringsbilder. Väldigt snabbt kan det sedan komma upp erbjudanden som att till exempel sälja sex.

Så barnen är fullt medvetna om vad som sker?

– Ja, på en nivå är de det. Men det kan ju till exempel handla om att den vuxne vill träffa barnet och vill att de ska ha sex och då handlar det om ett övergrepp. Det är inte okej, säger Marie Eneman.

Marie Eneman deltog i ett seminarium om ungas utsatthet på internet i Göteborg under fredagen. Psykologen Åsa Landberg från Rädda Barnen deltog också i seminariet.

Hon berättade om tre huvudtyper av ungdomar som utsätts för sexuella övergrepp efter kontakter på internet, enligt Rädda Barnen.

Det handlar om de som inte förstod, de som söker utmaningar och de som tidigare farit illa.

– En del av de ungdomarna är brådmogna, nyfikna på sex och uppfattar jämnåriga som omogna. Sällan ser de sig som offer. Flertalet ungdomar som utnyttjas efter nätkontakter hör till den gruppen, säger Åsa Landberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".