Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inkonsekvens präglar sjukersättningsbeslut

Publicerat torsdag 9 april 2009 kl 11.49

Hur sjuk man måste vara för att få sjukersättning varierar stort från fall till fall. Det visar nya forskningsresultat. Systemet är inte rättssäkert och mer och mer ansvar läggs hela tiden på individen.

Det är forskare vid Umeå universitet som kommit fram till det här, när de nått halvvägs i sitt forskningsprojekt om begreppet arbetsförmåga.

– Det råder en ganska stor osäkerhet om hur man ska bedöma, vad det är man ska bedöma och vilka funktioner man kräver att människor ska ha, säger Ruth Mannelqvist är universitetslektor i juridik.

Osäkerhet och inkonsekvens kännetecknar enligt forskningen det system som idag råder kring sjukersättning.

– Ja man kan ju säga att för patienten var det ju ganska enkelt när det som doktorn sade var det som gällde. Idag är det ju så att doktorn kan säga ett och försäkringskassan något helt annat och för patienten blir det ju förvirrande, säger Bengt Järvholm, professor och överläkare i yrkes- och miljömedicin.

Förut såg samhället till att den som blivit sjuk blev ordentligt utredd och fick en rättvis bedömning, idag är det upp till den drabbade att hävda sin rätt.

– Idag är detta individens ansvar att fixa det, säger Bengt Järvholm. Går du tillbaka i tiden såg samhället till att detta sköttes.

Bevisbördan ligger alltså hos den drabbade?

– Ja det gör den faktiskt.

Varför då?
– Ja det är väl för att underlätta ärendehanteringen. På 90-talet bytte man positition, utgångspunkten var att alla kan arbeta trots sjukdom och kan man inte arbeta så måste man bevisa det, säger Ruth Mannelqvist.

Och en faktor som kan påverka risken att bli utan ersättning är vaga diagnoser.

– Har du ont men doktorn kan inte säga vad det onda beror på då har du mycket lägre chans att få ersättning än om du har ont och det onda beror på cancer till exempel.

Är systemet idag rättsäkert?

– Tveksamt, säger både Ruth Mannelqvist och Bengt Järvholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".