Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Drycker sötade med fruktsocker fettbildande

Publicerat tisdag 21 april 2009 kl 11.43

En amerikansk studie har undersökt hur farliga olika sockerarter är, berättar Vetenskapsradion idag. Att äta mycket socker är inte bra men det är frågan om vilken typ av socker. Vanligt socker eller druvsocker (glukos) är inte fettbildande medan fruktsocker (fruktos ) är det.

Den som dricker drycker sötade med fruktsocker, fruktos riskerar att lägga på sig medan drycker sötade med druvsocker (glukos) eller vanligt socker inte har fettbildande effekt. 

För svenskar ger studien ett argument i den infekterade socker- /fettdebatten, enligt Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhusets överviktsenhet: – 

Det studien visar är ju att den här höga mängden glukos som deltagarna fått inte sätter igång nybildningen av fett i levern, medan fruktos gör det.

Och det visar ju återigen, och det har visats tidigare också, att kolhydrat i form av glukos inte kan ombildas till fett i kroppen.

Vad ska man dra för slutsats av det då, varför är det viktigt att veta det?

- Den rådande debatten , som är ganska hektisk stundtals, om vi ska äta kolhydrater eller inte. Man har som ett argument till att man inte ska äta kolhydrater från de personer som för den linjen hävdar att kolhydrater omvandlas till fett i kroppen . Det gör det inte och denna studien visar detta, konstaterar näringsfysiolog Ingrid Larsson.

- Sen ska man skilja på kolhydrat och kolhydrat. Vi ska sänka vårt sockerintag, men vi behöver inte sänka vårt kolhydratintag. Komplexa kolhydrater i form av grovt bröd, frukt, grönsaker det ska vi istället äta mer av tillägger hon.

Helst ska vi inte alls dricka sötade drycker utan vatten eller energifria drycker.

OBS! I Sverige tillsätts inte fruktos i drycker i samma höga utsträckning som i USA där studien gjordes. Där använder man fruktos med billig modifierad majsstärkelse som grund.

Vanligt ströcksocker heter på vetenskapsspråk sackaros och består av såväl glukos som fruktos men ger alltså inte bukfett.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".