Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samhall avvisar funktionshindrade

Publicerat onsdag 22 april 2009 kl 04.48
I Sveriges Radios enkät uppger arbetsförmedlare att många funktionshindrade blir bortsållade för tidigt. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Arbetsförmedlare i Västra Götaland är kritiska till hur Samhall sköter sitt uppdrag. Enligt en enkät gjord av Sveriges Radios reporternätverk anser de att det blivit svårare att anvisa personer med funktionshinder till Samhall.

– Det är svårare för våra sökanden att få komma ut och få möjlighet att gå på intervju hos Samhall och titta på platserna. De kommer inte fram. De blir bortsållade från början i rekryteringsprocessen till Samhall, säger Britt-Marie Nielsen, arbetsförmedlare i Göteborg

130 arbetsförmedlare runt om i landet svarade på SR:s enkät. 62 procent av dem upplever att Samhall ofta eller ibland väljer personer som har lättare funktionshinder än den målgrupp de egentligen är till för.

Enligt Britt-Marie Nielsen har Samhall börjat ställa högre krav på att de som jobbar där ska kunna utföra tyngre arbeten.

– I dagsläget handlar jobben mest om sånt som att städa, att handla och komma med varor till äldre personer. Många av våra sökande som behöver Samhalls hjälp kan inte arbeta på de ställena och då finns det inte plats, säger Britt-Marie Nielsen.

För att säkerställa att man även rekryterar personer med svårare eller flera funktionsnedsättningar har Samhall en överenskommelse med arbetsförmedlingen att rekrytera minst 40 procent från prioriterade grupper.

– Förra året rekryterade vi 51 procent ur den målgrupp som har svårare funktionsnedsättningar eller flera handikapp. Men det är ju också så att vi ska spegla marknaden i övrigt och det är klart att många av jobben inom produktionsenheter och sånt har ju försvunnit ifrån landet. Idag har vi en helt annan bredd på arbetsuppgifter än om vi går tillbaka 15 år när vi nästan bara hade industri att erbjuda, säge Anette Lindgren, regionchef på Samhall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".