Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lantbruk blir av med kemikalier

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 16.24
Kemisten Clas Pettersson visar riskerna med kemikalier. Foto: Jonas Franzén/SR Göteborg.

Sedan början av 2008 har lantbrukare kunnat få hjälp med att transportera bort farligt avfall från sina gårdar. När siffrorna från insamlingsprojektet presenterades i dag visade det sig att 37 ton kemikalier från 350 lantbruk i Göteborg och Bohuslän samlats in.

På en gårdsplan vid en ladugård ute på Hisingen står kemisten Clas Pettersson och visar vad som kan hända när olika vätskor reagerar med varandra.

I en plåtbunke på marken blandar han vatten med Klorex - ett bekämpningsmedel som står i burkar på många gårdar runt om i landet. Via en två meter lång stålränna häller han försiktigt ner syra från ett läckande batteri ner i bunken.

– Som ni ser ser man något gulgrönt här i. Det är klorgas, säger Clas Pettersson samtidigt som det börjar sprida sig en lukt av badhus över gårdsplanen.

Han berättar också att det inte bara är i hans mobila utomhuslabb som de här ämnena reagerar med varandra.

– Vad vi vet så har den blandningen uppstått i en bil och lössgjordes så mycket energi att den började brinna.

Det fortsätter smälla och puttra när Clas fortsätter sina experiment för att visa hur enkelt en olycka kan ske. Hittills har 350 gårdar i Göteborg och Bohuslän samlat in 37 ton kemikalier och bakom projektet står Länsförsäkringar och stiftelsen Håll Sverige Rent. 

Men enligt försäkringsbolaget som erbjuder det här har uppemot 5 000 gårdar möjlighet att få den här hjälpen.

– Ur ett skadeförebyggande syfte måste de här kemikalierna bort från logar och lantgårdarna och var de nu står någonstans, säger Lars Alm som är projektledare på Håll Sverige Rent och som också ser det hela ur ett kretsloppsperspektiv.

– Det är ju en otrolig massa mängd spilloljor som skulle komma tillbaka och bli ny olja eller användas i värmeverk till exempel, säger han.

Lantbrukaren Egon Karlsson som har lånat ut sin gård för den här förevisningen i dag och han tycker det är bra att han nu kan få hjälp med hur han ska göra med sitt avfall.

– Självklart! Det finns alltid nytt att lära så det är jättebra, säger han.

Insamlade kemikalier i Göteborg och Bohuslän 2008

Spillolja 27 000 kg

Oljefilter 3 000 kg

Handelsgödsel 1 200 kg

Lysrör 600 kg

Bekämpningsmedel 5 000 kg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".