Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolmat ska bli ekologisk

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 06.48

En utbildningssatsning för måltidspersonal i Göteborg på Burgården ska öka användningen av ekologiska livsmedel.

Förra året var 13 procent av livsmedlen ekologiska i kommunen. Förhoppningar finns att nå det nationella målet på 25 procent nästa år.

Anisa Lamrabétt från ett skolkök i Biskopsgården är nöjd med utbildningen på Burgården:

--  Det är bra med ekologisk mat. Det är inget svårt med den. Vi behöver den för att må bättre. Det är visserligen dyrt och alla stadsdelar har inte råd med den

Den här kursen i hållbara måltider, digitala menyer och bemötande ska 300 bambatanter från 12 stadsdelar gå i med stöd från EU.

Tillsammans med andra kurser ska totalt 1000 personer från kommunens måltidspersonal utbildas.

– Storkök börjar producera ekologiska råvaror som hackad frusen  lök och paprika och det i sin tur gör att man lättare kan få in det ekologiska i storköken. För vi har inte tid att hacka så mycket, säger restauranglärare Grete Larses.

Trots besparingstider ska det gå att öka ekomaten, säger ansvariga kommunalrådet Marina Johansson, (S):

--  Trots svåra ekonomiska tider så måste vi tänka hållbart  och göra så gott vi kan. Jag tror att vi kommer att gå åt rätt håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".