Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sopavtal granskas

Publicerat fredag 12 juni 2009 kl 05.22
Frågan om snedvriden konkurrens genom Renova kommer att avgöras i domstol. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Renovas sopavtal med kommunerna är olagliga. Det hävdar Konkurrenskommissionen, en juristgrupp med koppling till Svenskt Näringsliv.

Kommunerna, främst Göteborgs stad, anklagas i en skrivelse för snedvridning av konkurrensen genom otillåtet statsstöd och genom att ingen upphandling skett av avfallshanteringen.

Konkurrenskommissionen pekar på att Renovas elva ägarkommuner betalar mer per ton avfall än andra kommuner som har avtal med Renova.

Men uppgifterna oroar inte förste stadsjurist Gunnar Andersson i Göteborg:

--  Vi ser ju allvarligt på uppgifterna men sedan är det ju en annan sak om vi anser att de är korrekta eller inte. Vår uppfattning är att det inte är korrekt det som påstås. Här finns det inga otillåtna stadsstöd enligt vår uppfattning, säger Gunnar Andersson.

Vad säger du om påståendet att kommunerna inte gjort en regelrätt upphandling?

--  Det är ju korrekt. Enligt vår uppfattning har man rätt att göra på det sättet. Kommunerna har en skyldighet att hantera och skapa en god ordning för avfallshanteringen. Det är det man har gjort, säger Gunnar Andersson.

Frågan om snedvriden konkurrens genom Renova kommer att avgöras i domstol. Två skånska kommuner har redan fällts i ett liknande fall (den så kallade SYSAV-domen).

Finansdepartementet går nu igenom rättsläget och oroliga kommuner hoppas på en ny lag, som ger kommunerna rätt att låta egna bolag sköta avfall och annat.

Men som det nu är hävdar Konkurrenskommissionen att Renova enligt EG-rätten kan tvingas betala tillbaka hundratals miljoner kronor till ägarkommunerna och att kommunerna måste göra om upphandlingen.

En fingervisning kan komma i länsrätten senare i år när det gäller den nya sopförbränningslinje som planeras på Sävenäs.

Planerna har överklagats av två göteborgare, som hävdar att konkurrensen snedvrids genom att kommunen gått i borgen för Renovas satsning.

De elva ägarkommunerna i Renova är förutom Göteborg (83,7 %): Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Andra kommuner som Renova har avtal med är Herrljunga, Vårgårda, Säffle och Åmål.

Branschorganisationen Återvinningsindustrierna har nyligen krävt att revisorer granskar Renovas skiftande prissättning i olika kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".